A Magyarországon egyedülállóan szép épület orgonáját a Dunán hozták Bécsből, majd lovas kocsikkal tovább Fótra. Az akkor már híres zeneszerző, Liszt Ferenc a környék földesuránál, Károlyi grófnál vendégeskedett. Amikor játszani kezdett az orgonán, a hagyomány szerint így dicsérte azt: Ez remek uraim!

Fót legismertebb nevezetessége a Szeplőtelen Fogantatás Temploma. 10 évig épült, 1855-re készült el. Gróf Károlyi István földesúr rendelte meg a terveket az akkor még pályája elején lévő Ybl Miklóstól. A templom a magyar romantikus építészet legjelentősebb alkotása. Érdemes megnézni, már kívülről is nagyon impozáns.

A négytornyos, háromhajós, téglalap alaprajzú, félköríves szentéllyel záródó monumentális építmény két, egymás fölé épített templomból áll. A homlokzatot a Szeplőtlen Szűz 3 méter magas szobra díszíti. A kapu fölötti félköríves timpanonban látható dombormű a három királyok hódolatát mutatja. A bejárat két oldalán Szent István és Szent László királyok szobra áll.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A híres zeneszerző lelkes volt

Az altemplom sírkápolnájában Károlyi István és családtagjainak sírhelye található. Károlyi gróf a templom orgonáját a kor egyik leghíresebb orgonaépítőjétől, az osztrák Ludwig Moosertől rendelte meg. A hangszer alkotóelemei az esztergomi bazilika részére építendő orgona alkatrészeivel együtt vízi úton érkeztek Salzburgból. A hajó 1854. szeptember 20-án kötött ki Esztergomban, onnan a küldeményt a gróf kocsijai fuvarozták el Fótra.

A hangszert maga Ludwig Mooser állította fel és 1854. december 17-én szólalt meg. Két évvel később, az esztergomi bazilika felszentelése után egy héttel Liszt Ferenc a Károlyi családnál vendégeskedett. Ekkor kipróbálta az orgonát is, melyről dicsérő szavakkal nyilatkozott, úgy tartják, azt mondta: Ez remek uraim! Károlyi gróf szobra, ahogy képünkön is látszik, a templom előtt áll.

Felújítják, mensokára kész lesz

A templomot jelenleg felújítják, a tervek szerint 2018. december 8-án, a felszentelésének évfordulóján ismét eredeti pompájában lesz látható. Nemrég sajtótájékoztatót tartottak a templommal kapcsolatban.

Az eseményen Sebők Sándor plébános mondott köszönetet a támogatásért, majd dr. Tuzson Bence közszolgálati államtitkár, a környék országgyűlési képviselője kifejtette, hogy egy nemzet, amely elveti a saját értékeit, az meg fog szűnni nemzetnek lenni. Hasonló helyzetben van Európa, amely az alapértékeit, a kereszténységet nem becsüli, nem igyekszik megtartani. Európa elvált az alapjától, azoktól a közös keresztény értékektől, amelyen megszületett. Mi, magyarok úgy gondolunk magunkra, mint keresztény nemzetre, hiszen keresztény értékek alapján létezünk. Minden kormánykötelessége, hogy az értékeket óvja, s cselekvő igyekezettel munkálkodjon az értékek felszínen tartásán, s az Egyház szerepét a társadalmon belül erősítse – tudósít az eseményről a Dunakanyar Régió című újság.

A Magyar Kormány a Váci Egyházmegyét 4,5 milliárd forintos támogatásban részesítette, ebből a támogatásból 500 millió forint jut a fóti katolikus templomra.