A Budapest Közút közleménye szerint fontos változások lesznek idén július 1-jétől. Igaz, csak egy jelképes összeget, egy BKV-jegy árát kérik majd az őrzött parkolókért.

Az ingyenes időszak után fizetni kell

A Budapest Közút Zrt. közleményére hivatkozva a blikk.hu azt írta, hogy eredeti funkciójának megfelelően fog tovább működni a négy kelenföldi P+R parkoló: az Őrmező P1, P2 és az Etele tér P1, P2 parkolók. A megszabott ingyenes időszak után viszont már fizetni kell.

Könnyebb lesz parkolóhelyhez jutni

Az előre megszabott ingyenes időszak leteltével a parkolót jelképes összegért, alkalmanként egy BKV-jegy áráért lehet majd igénybe venni. A díjfizetés bevezetésével ezen parkolók teljes egészében P+R funkciót tudnak majd betölteni, és megszűnhet a hosszútávú, nem P+R jellegű parkolás jelensége, és könnyebb lesz parkolóhelyhez jutni – írták.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Őrzött, fizetős parkolók lesznek július 1-től

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében a Budapest Közút Zrt. által üzemeltetett Kelenföldi P+R parkolók a megfelelő infrastrukturális beruházások elvégzése után őrzött, fizető P+R várakozóhelyként fognak tovább működni 2023. július elsejétől.

Közel másfél ezer várakozóhely lesz

Az Őrmező P1, P2, valamint az Etele tér P1, P2 parkolók az M4-es metró beruházás keretében létesültek a Kelenföldi pályaudvar térségében, összesen 1453 várakozóhellyel.

Lejárt az ötéves türelmi idő

Az Európai Unió támogatásával jött létre a projekt. A támogatás feltétele volt, hogy a parkolók öt éven át térítésmentesen üzemeljenek. A fenntartási időszak a négy P+R parkolóra vonatkozóan 2017. november 18-án kezdődött és 2022. november 17-ig tartott, ezt követően megszűntek a megkötések a díjszedés lehetőségével kapcsolatban.

Napközben 350 forintba fog kerülni

Ezért a fővárosi rendelet értelmében reggel 6 és 22 óra között alkalmanként 350 forintért lehet igénybe venni a P+R parkolókat, éjszaka – azaz 22 órától reggel 6 óráig – 105 forint/óra ellenében lehet parkolni.

A 11. kerületben sorra vezetik be a fizetős parkolást

Azt írták, a Kelenföldi P+R parkolók esetében fontos szempont, hogy Budapest Főváros XI. kerületi Önkormányzata 2022-2023-ban ütemezetten vezeti be a kerületben a közterületi parkolás díjfizetési kötelezettséget, és az említett P+R parkolók környezetében már fizetős a parkolás a kerületi várakozóhelyeken.

Hétvégén is fizetni kell

A Kelenföldi P+R parkolók 0-24 óráig üzemelnek az év minden napján, tehát hétvégén és ünnepnapokon is díjfizetés ellenében lesznek használhatóak nappal és éjszaka egyaránt.

Kamerarendszert szereltek fel

A Budapesti Közút szerint átnézeti kamerarendszert szereltek fel, integrált díjfizető automatákat is, amelyek jelenleg üzemen kívül vannak helyezve, azonban a parkolók parkolás-technikai rendszerei a rendezett parkolási viszonyok fenntartása érdekében jelenleg is, folyamatos karbantartás mellett, a díjfizető automaták kivételével használatban vannak.

A beüzemelés zajlik a július elejei indulásig

Jelenleg a Budapest Fővárossal kötött megállapodás értelmében a díjfizetéses működés bevezetéséhez szükséges beüzemelési folyamatokkal kapcsolatos beszerzési eljárások lebonyolítása és a hozzá kapcsolódó feladatok elvégzése zajlik az üzemeltető Budapest Közút Zrt. részéről.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: BPK