Minden beteg VIP-szintű, ultramodern ellátásban részesül, valóságos egészségpláza lesz az új intézmény, ami az M1-M7-es bevezetőjénél, nem messze az Egér úttól, az úgynevezett Dobogón épül meg. A kórházról annak építéséért felelős miniszterelnöki biztos, Bedros J. Róbert beszélt a Figyelőnek.

A miniszterelnöki biztos az interjújában számos részletet elárul a hamarosan megépülő intézményről. A legfontosabb, hogy betegközpontú hely lesz, ahol 21. századi körülmények között gyógyulhatnak a páciensek. A kórház merőben eltér majd az elődeitől.

Egészségplázaként üzemel majd. A betegeknek szolgáltató és kereskedelmi egységeket biztosítanak, például éttermek, üzletek, posta, fodrászat. Így „a lehető legkevésbé ragadjuk ki őket a megszokott környezetükből” – mondta a politikus, majd hozzátette: „Ami a külvilággal való kapcsolattartást illeti: alapszolgáltatásnak kell lennie többek között az ingyenes internetelérésnek is”.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Az 1200 ágyas intézményben 900 egyágyas kórterem lesz, a fennmaradó 300 fekvőhelyet kétágyas kórtermekben helyezik el, ahol a szülők bent lehetnek gyerekeikkel. Az egyágyas kórtermekben nem lesz televízió, hanem egy ultramodern, a fekvőhelyről kényelmesen használható monitor áll majd a beteg rendelkezésére.

Az új kórház a XI. kerület szélén az M1-M7 autópálya közös bevezetője és a 7-es út közötti területen, az úgynevezett Dobogón épül meg.

Arra a kérdésre, hogy miként tudja majd kezelni a vezetés a megnövekvő beteglétszám miatt kialakuló sorban állást, Bedros J. Róbert határozottan felelt: „Nem lesz sorban állás, tekintettel arra, hogy mind a felnőtt mind pedig a gyermekrészlegen több MRI- és CT-készülék áll majd rendelkezésre.”

Ezen a területen épül meg a szuperkórház. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az új kórház papírmentes intézmény lesz. Ezt úgy képzeljük el, hogy a betegdokumentáció digitálisan jelenik meg az arra jogosult személyzet eszközein, ahogyan az ápolási dokumentáció is. Egy központi nyomtatóhelyiségben pedig – és igazából ez az egyetlen „kompromisszum” – elkészülhet majd a páciens részére a zárójelentés – fejtette ki a megbízott, aki szerint az egyágyas kórtermek előnye a kórházi fertőzések minimalizálása.

A projekt felelőse szerint vonzó lesz a kórház a várhatóan 2000 ott dolgozó szakember számára is, hiszen lesz majd 120 helyes orvos- és nővérszálló, hatvan férőhelyes óvoda és hatvan férőhelyes bölcsőde, fitneszterem és dolgozói közösségi terek. Az orvostanhallgatók LED-falon követhetik a műtéteket és kommunikálhatnak a műtő orvosokkal.

A klasszikus értelemben vett orvosi szoba megszűnik, felváltja azokat az ún. pihenőhelyiség. Az új orvosgeneráció ugyanis nyitott erre és ezért az intézményben öröm lesz dolgozni. Az épületnek több zöld növényekkel teli tetőterasza lesz, amelyek pihenőként is használhatók.

2019 közepén teszik le az alapkövet, a kórházat 4,5-5 év múlva fogják átadni. A megközelítéssel sem lesz gond, hiszen külön lehajtósávot kap az M1-M7 közös szakaszán, és közlekedési csomópont lesz a 7-es útnál. Emellett a tervek szerint elérné a kórházat vagy az 1-es vagy a 47/49-es villamos is.

Kiemelt kép: illusztráció, nem az új intézmény látványterve!