Kis mértékben ugyan, de lassult Ukrajnában a koronavírus-fertőzés terjedése, szombaton négyezernél is kevesebb beteget regisztráltak és a halálos áldozatok száma sem érte el a százat. Másik szomszédunknál, Szlovéniában pedig egyre nagyobb tömeg oltatná be magát a koronavírus-vakcinával.

Jó hírek érkeztek

A hivatalos adatok szerint Ukrajnában lassulásnak indult a járvány terjedése, az elmúlt napban  3915 új esetet diagnosztizáltak a fertőzéssel, így az országban 1 191 812-re nőtt az azonosított koronavírusosak száma. Az elhunytak száma 83 volt, míg eddig 947 514-en gyógyultak meg a betegségből – írja az ATV. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Több beteg került kórházba

Az elmúlt napon Ukrajnában ellenben megint sok, 2079 koronavírusos beteg került kórházba. A legtöbb beteget, 320-at ezúttal a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették.

Változtatnak a karantén szabályain is

Hétfőn véget ér Ukrajnában a január 8-ától érvényben lévő szigorított karantén, ezért a kormány február végéig visszatér azokhoz a szabályokhoz, amelyek tavaly év végén voltak érvényben. Az UNIAN hírügynökség szerint ez annyit tesz ki, hogy az országban a karantén narancs színű veszélyességi besorolásának megfelelő szabályok lesznek érvényben.

Nyitnak az üzletek és az iskolák is

Magyarországon ugyan még szó sincs a korlátozások enyhítéséről, Ukrajnában már ismét megnyithatnak az üzletek, és megszűnik az a korlátozás, amely értelmében csak bizonyos termékeket árusíthatnak. Az országban ezenfelül kinyitnak az iskolák, sőt még a vendéglátóhelyek is, viszont nekik az éjszakai órákban be kell zárniuk.

Javult a helyzet

Denisz Smihal miniszterelnök a Facebookon azt írta, hogy a szigorított karantén ideje alatt javult a járvány helyzete az országban. Felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-betegek már csak a kórházi ágyak kevesebb mint 30 százalékát veszik igénybe. Ugyanakko a miniszterelnök rámutatott arra is, hogy a vírus még nem tűnt el, ezért mindenkitől a szabályok betartását kérte.

Oltanának a szlovénok

Szintén jó hír, hogy egy másik szomszédos országunkban jelentősen nőtt az oltási hajlandóság: immáron a lakosság 60 százaléka beoltatná magát koronavírus ellen.

Támogatják az oltást

A POP TV kereskedelmi televíziós csatorna által megrendelt felmérés szerint már csak a szlovén lakosság negyede ellenzi az oltást. Tavaly októberben még csak a megkérdezettek húsz százaléka válaszolta azt, hogy kérné a védőoltást, most viszont a megkérdezettek 60 százaléka állítja azt, hogy beoltaná magát – derült ki a vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból.

Vakcinaútlevélről is kérdezték őket

A Mediana ügynökség által, 501 fő megkérdezésével végzett telefonos felmérés szerint a polgárok fele támogatná a vakcinaútlevél bevezetését is, tehát a szlovénok fele támogatná, hogy oltási igazolással lehessen utazni vagy rendezvényeken részt venni.

Ezek a szlovén számok

Az országban egyébként 157 830-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 31 beteg hunyt el, így a halálos áldozatok száma 3360-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1149-en vannak kórházban, 190-en pedig intenzív osztályon. Az aktív koronavírus-fertőzöttek száma 18 477. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Koronavírus-oltás – Forrás: MTI/Balázs Attila