Eddig rendezett keretek között zajlott az újraszámlálás a ma sorrakerült nyolc kerületben. Eddig több, mint 150 szavazókörben legalább 270 szavazat minősítése változott: voltak Vitézy-szavazatok a Karácsony-kötegekben és fordítva. Eddig Karácsony Gergely előnye nőtt minimálisan.

Karácsony előnye nőtt

A főpolgármester-választás végeredményére az újraszámlálásnak eddig nem volt hatása. MInimálisan nőtt Karácsony Gergely előnye ezen az első napon. A leadott szavazatok maradék négyötödének újraszámlálása szerdán és csütörtökön folytatódik. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Túl kicsi volt a különbség

“Látom, hogy rengeteg a felfűtött érzelem és indulat az újraszámlálás körül. Ilyen szoros eredménynél (0,005% különbség) a demokratikus választási folyamat teljesen természetes eleme, hogy a 15-16 óra munka után ötféle egy napon tartott választás szavazólapjait fáradtan megszámoló szavazókörök munkáját egy újbóli átszámolás útján ellenőrzik. Ez történik most.” – írja Vitézy a közösségi oldalán.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Csalás-vád

A főpolgármester-jelölt szerint csalással vádolni mindenkit, akinek törvény által megszabott feladata a választási jogorvoslatot kezdeményezni vagy ezekről dönteni, miközben egyébként a folyamat eddig rendezett és korrekt módon, minden főpolgármester-jelölt választási megfigyelőinek részvételével és konszenzusos döntésekkel, a sajtó teljes nyilvánossága mellett zajlik, szerinte óriási felelőtlenség és aláássa a választások tisztaságába vetett közbizalmat.

Még sok százezer szavazatot néznek át

A következő két napban még sok százezer szavazatot fognak átvizsgálni. “A végeredményt nem tudjuk, de mindenkit arra kérek, higgadtan és felelősen viszonyuljon ehhez a folyamathoz – ez ugyanis a közös érdekünk, akárki is lesz végül a győztese ennek a főpolgármester-választásnak. Ahogy eddig is, most is elmondom: az újraszámlálás nyomán előálló jogerős eredményt természetesen elfogadom.” – szögezi le Vitézy Dávid. Karácsony Gergely a cikkünk megjelenéséig nem reagált az újraszámlálás eseményeire.

Karácsony 4 feltétele

Ahogy azt az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, mindkét jelölt feltételekhez kötötte az újraszámlálás eredményének elfogadását. Hétfő délután sajtótájékoztatót tartott a főpolgármester, aki négy garanciális elemről beszélt. Ha ezek nem teljesülnek, akkor Karácsony Gergely az újraszámlálást választási csalási kísérletnek fogja minősíteni. Ezek Karácsony Gergely feltételei: Az első, hogy a szavazólapokat, urnákat ne vigyék sehova és a delegáltak nélkül ne bontsák ezeket fel. A második: az urnák és szavazólapok felbontásánál jelen kell leni ellenzéki delegáltaknak. Harmadik: teljes körű nyilvánosság, a sajtó jelenléte, és alapos dokumentálás. Negyedik feltétel: plusz megfigyelők delegálására legyen lehetőség.

Vitézy 3 feltétele

Vitézy Dávid is feltételekhez kötötte az eredmény elfogadását, az ő három feltétele a következő: A lezárt urnák felnyitása csak a kellő garanciális elemek mellett történhet: az NVB delegáltak, a sajtó és a három, a szavazólapokon választható főpolgármester-jelölt (Grundtner András, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid) által delegált megfigyelők jelenlétében. A második feltétel: Minden kerületben meg kell arról, hogy kellő biztonsággal kizárható-e, hogy a szavazólapokhoz bárki hozzáférhetett a kerületi polgármesteri hivatalok épületeiben, ahol eddig őrizték azokat. A harmadik feltétel: Az újraszámlálások során végig, minden kerületben biztosítani kell a lehető legszélesebb nyilvánosságot, a megfigyelők esetleges észrevételei és panaszai azonnal jegyzőkönyvezve legyenek az NVB számára.

Delegáltak, megfigyelők, sajtó

Garanciális feltéltelek

Az urnák felnyitásától az újraszámlálás befejeztéig az NVB delegáltak, a sajtó képviselői, valamint a főpolgármester-jelöltek és az EBESZ megfigyelői is jelen lehetnek. Ezáltal lényegében mind a Karácsony Gergely által, mind Vitézy Dávid által megfogalmazott garanciális feltételek teljesültek.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció – Fotó: Szigetváry Zsolt