Azon a napon mindenki a tévét nézte délben, 1989 október 23-án Szűrös Mátyás a déli hareangszó után kiállt a Parlament ablakába és kikiáltotta a köztársaságot. Sokan ezt tartják a rendszerváltás pillanatának, amikor a kommunistapárt utat nyitott a szabad választásoknak és Magyarország átalakulásának. A nagy pillanatról készült videót a cikkünk alján nézheted meg.

Kikiáltotta a köztársaságot

Akik abban az évben, 1989-ben születtek már 32 évesek. Egyre távolabb kerül a múltban a rendszerváltás nagy pillanata, amikor az akkori kormánypárt, az MSZMP politikusa, Szűrös Mátyás kiállt a Parlament ablakába és kikiáltotta a köztársaságot, és a többpártrendszert. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fergeteges parti

Szűrös Mátyás 88 éves lett. Barátai és családtagjai egy fergeteges kerti partin köszöntötték őt az egykori diplomatát és politikust. A rendszerváltás utáni első ideiglenes köztársasági elnökön nem nagyon fog az idő, szinte ugyanúgy néz ki, mint a 31 évvel ezelőtti felvételeken és a jellegzetes hanghordozása sem változott.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nótázás a kertben

A buliban késő estig szállt a muzsika Szóka Júlia operettprimadonna jóvoltából, aki az expolitikus kedvenc nótáit is előadta, az ünnepelttel együtt. A duett zajos sikert aratott, sokan beszálltak az éneklésbe, zengett a kert a vidám daloktól. Jobbnál jobb borok fokozták a hangulatot, Szűrös Mátyás ugyanis nagyon szereti a jófajta nedűket – írja a Blikk.

Szeret énekelni

„Baráti társaságban mindig szívesen dalra fakadok. Legkedvesebb nótám a Harangoznak a mi kis falunkban és a Domboldalon áll egy öreg nyárfa. Borból pedig a száraz vörös a legjobb – árulta el a volt politikus.

Ablakot nyitott a jövőnek

A partin most is elmaradhatatlan volt a gulyás, de volt még töltött káposzta és szűzérme is, hagymás tört burgonyával. Desszertnek marcipános és grillázsos torta közül választhattak az ünneplők, utóbbira az alábbi szöveget írták cukormázzal: „Ablakot nyitott a jövőnek!” Az ehető dekoráció az 1989. október 23-i történelmi eseményre utalt, amikor Szűrös Mátyás a Parlament erkélyéről kikiáltotta a köztársaságot.

Legszebb pillanat

„Ez volt életem, politikai pályafutásom legszebb pillanata” – emlékezett elérzékenyülve Szűrös Mátyás. A tortán lévő 88-as gyertya pedig nem csak az évei számát jelezte. – Ez itt a dupla végtelent jelenti. Azt tervezem, hogy sokáig élek – nevetett Szűrös.

Vezető politikus volt

Szűrös Mátyás az MSZMP egyik vezető politikusa és az országgyűlés elnöke volt. 1989-ben a Parlament ablakából kiáltotta ki a köztársaságot, és ideiglenes köztársasági elnök lett. Az 1990-es országgyűlési választáson az MSZP egyetlen olyan képviselője, aki egyéni képviselőként jutott be az országgyűlésbe. Ebben az időben az országgyűlés alelnökeként dolgozott. 1994-ben a püspökladányi választókerületből jutott be, 1998-ban veszített a Fidesz jelöltjével szemben, így az MSZP Hajdú-Bihar megyei területi listájáról szerzett mandátumot. 2002-ben kilépett az MSZP-ből és az Új Baloldal színeiben lett országgyűlési képviselő. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a videó a köztársaság kikiáltásáról

Itt pedig megnézheted Szűrös Mátyás visszaemlékezését

Kiemelt kép: Szűrös Mátyás – BPK-montázs