Budapest nem csak a turisták körében egy nagyon közkedvelt célpont, a filmesek is imádják a magyar fővárost, úgyhogy több komoly nemzetközi filmes produkciónak is adott már otthont Budapest. Ez pedig azzal jár, hogy a rengeteg hollywoodi sztár megfordult már nálunk, akik általában nagyon jó véleménnyel vannak a városról.

Miért ilyen népszerű?

Budapest egy kifejezetten olcsó helyszínnek számít, közben pedig tele van csodálatos helyekkel, úgyhogy ez a két szempont a magyarazát arra, hogy az utóbbi évtizedekben rengeteg szuperprodukciót forgattak nálunk. Budapest sokszínűségét, az is jól bemutatja, hogy egy francia filmben például 30 különböző várost testesített meg.

Bruce Willis a Hősök Terén

Mondhatnánk azt is, hogy az amerikai világsztár miatt lezárták egy időre a Hősök Tere környékét, mert ő éppen arrafelé lövöldözött. A Die Hard széria 5. része eredetileg Moszkvában játszódik, viszont a film nagyrészét Budapesten forgatták le, amit kicsit átformáltak az orosz fővárosra. A filmben rengeteg ismerős helyszín feltűnhet, a Hősök Tere mellett az Opera is sokszor látható, az akciójeleneteket pedig az Üllői úton és a Baross utcában vették fel.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Akciójelenet az Üllői úton

Magyar sztárok is feltűnnek

A film elég nagy bukás lett, főleg ha a Die Hard többi részéhez viszonyítjuk, a mi szívünknek viszont mindenképp kedves marad. A sok szép budapesti helyszín mellett hazai sztárok is feltűnnek a produkcióban, Ganxsta Zoli, Árpa Attila és Növényi Norbert például orosz maffiózókat alakít, de Kamarás Iván is feltűnik a filmben.

Müncheni terrortámadás

Steven Spielberg 2005-ben forgatta Budapesten a München című filmjét, amely az 1972-es olimpia véres eseményeit mutatja be, ahol 11 izraeli sportolót gyilkoltak meg. A szuperprodukció miatt egy időre lezárták az Andrássy utat, de több európai nagy várost is „alakít” Budapest. A megtörtént eseményeket feldolgozó film egy nagyon izgalmas thriller annak ellenére, hogy szörnyű eseményeket mutat be.

Brad Pitt és a zombik

Brad Pitt 2011-ben forgatta Budapesten a Z világháború című filmet, aminek nem csak a főszereplője, hanem a producere is volt. Sok magyar statisztát alkalmaztak a filmben, akik leginkább zombikat és orosz katonákat játszottak. A forgatás azonban nem haladt zökkenőmentesen, többször is variáltak a jelenetekkel és a forgatókönyvvel is.

Kivágták a jeleneteket

Ez a sok variálás viszont nem nagyon kedvezett sem Budapestnek, sem a magyar statisztáknak, hiszen végül a Budapesten forgatott jeleneteket teljesen kivágták a filmből. A magyar statiszták pedig rengeteg olyan jelenetről számoltak be, amit leforgattak, de nem került be a filmbe, így végül 12 magyar zombi kapott szerepet a Z világháborúban.

A legaktuálisabb forgatás

Július 8-án mutatták be a magyar mozikban a Marvel legújabb filmjét, amit Budapesten forgattak. A Fekete özvegy legelső előzetese is már egy Gellért-hegyi panorámával nyitott, de a címszereplőt alakító Scarlett Johannson egyébként is szépen végigjárta Budapest utcáit a filmben. Általában minden Marvel-film iránt nagy az érdeklődés a hazai mozikban, ebből a sorból a Fekete Özvegy sem lógott ki, ami az első hetén az eladott mozijegyek 40%-át vitte el.

A Fekete özvegy előzetese

Kiemelt kép: Robbantás a Dia Hard forgatásáan – Forrás: Youtube