A GfK piackutató intézet minden évben elkészíti az egy személyre jutó vásárlóértéket tekintve legjómódúbb települések listáját. Az országos első tízben az alábbi nyolc agglomerációs település szerepel. A listát a cikkünk alján találod.

Európában egy ember évente átlagosan majdnem 5 millió forintot költ el

2020-ban egy átlagos európai polgárnak 773 euróval kevesebb, azaz 13.894 euró áll rendelkezésére évente elkölthető jövedelemként, ez forintban nagyjából 4,8 millió forint.

A rezsi és a vásárlás is benne van

Az általános vásárlóerő azt az elméletileg elkölthető jövedelmet tükrözi, amelyet a lakosság fogyasztásra, illetve az állandó havi kiadásokra – úgymint élelmiszer, lakbér, közműdíjak, magánnyugdíjpénztári befizetés és egészségbiztosítás, továbbá rekreáció, illetve közlekedés – fordít.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Idén kevesebbet költenek az európaiak

Az egy főre jutó vásárlóerő 2020-ban közel 5,3 százalékkal csökkent az előző évi értékhez képest. Ezt legnagyobb részt a COVID-19 vírus terjedése, illetve annak kedvezőtlen gazdasági hatása okozta.

Top 3 leggazdagabb európai ország

Az egy főre jutó legtöbb pénzt Liechtensteinben (22,5 millió forint), Svájcban (15 millió forint) és Luxemburgban (12 millió forint) költik el az emberek egy évben.

22,5 millió forint

Az egy főre jutó 64.240 eurós, vagyis 22,5 millió forintos vásárlóerejével Liechtenstein idén újra az élen végzett. Ez az összeg messze meghaladja a bármely más országban méretét, és egyben az európai átlag 4,6-szeresére rúg.

Koronavírus-hatás

A GfK emiatt idén bevezette az ún. európai Koronavírushatás-Indexet, amely azt mutatja meg, hogy az egyes országokat mennyire érintette a COVID-19 gazdasági hatása az európai átlaghoz képest.

Magyarországon átlagosan 2,8 milliót költ egy ember évente

„Magyarországon a tavalyi 7.416 eurós, vagyis 2,8 millió forintos értékkel szemben 2020-ban 2,4 millió forint az egy főre jutó vásárlóerő, ez közel 7,3%-os visszaesést jelent” – állapította meg Sztupár Andrea, a GfK ügyvezetője.

260 ezerrel kevesebbet költünk idén, mint tavaly

A vásárlóerő 2020-as évi visszaesése minden megyét érint, mindegyikben alacsonyabb az egy főre jutó vásárlóerő a tavalyinál. A legnagyobb visszaesés Győr-Moson-Sopron és Pest megyékben figyelhető meg, itt személyenként 260 ezer forinttal alacsonyabb a vásárlóerő, mint 2019-ben.

Top 8 legjómódubb agglomerációs település listája

Az 5000 főnél nagyobb települések rangsora (Budapest nélkül), az egy főre jutó vásárlóerő országos átlaghoz viszonyított aránya (vásárlóerő index) alapján, 2020-ban így néz ki:

  1. Üröm
  2. Budaörs
  3. Nagykovácsi
  4. Solymár
  5. Szentendre
  6. Diósd
  7. Törökbálint
  8. Dunakeszi

Így számolják ki

A vásárlóerő az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti (ideértve mindenféle állami juttatást is). A tanulmány megmutatja az éves egy főre jutó vásárlóerő értékét euróban, illetve index értékben. A GfK Vásárlóerő értékei megfelelnek a rendelkezésre álló nominál jövedelmi értékeknek, azaz nem követik az inflációt. A számítás alapjául a személyi jövedelemadó-bevallásból származó adatok, a társadalmi transzferekkel kapcsolatos statisztikák és a gazdasági intézetek előrejelzései szolgálnak.

Kiemelt kép: Templom Ürömön, Budaörsön és Nagykovácsiban – BPKmontázs