Több budapesti kerületben csak július 2-től kell ismét fizetni a parkolóhelyekért. A kormány a veszélyhelyzet megszűnése után két hétig meghosszabította az ingyenes parkolást.

A kormány június 16-án döntött arról, hogy július 1-ig meghosszabbítják a járvány időszaka alatt bevezetett ingyenes parkolást. A jogszabály szövege szerint azonban az ingyenes időszak július 1. 00.00 óráig és 24.00-ig is tarthat. Emiatt egyes budapesti önkormányzatok már elsején újra fizetőssé teszik a parkolást, lesz olyan kerület is, ahol ez csak másodikától lép érvénybe.

Horváth Csaba, Zugló polgármestere az Indexnek elmondta, több baloldali kerülethez hasonlóan, ők is elsejével akarták indítani a fizetős parkolást, de mivel kétféleképpen is értelmezhető a jogszabály, ezért úgy döntöttek, a július 2-i indulás a biztos. Horváth elmondása szerint ugyanis nem akartak abba a helyzetbe kerülni, hogy a kormány utólag azt mondja, jogtalanul szedtek pénzt elsején.

Zuglóhoz hasonlóan a bizonytalan jogértelmezés (más érthető nyelvtanilag, más jogilag) miatt Óbudán is csütörtöktől indul a fizetős parkolás – mondta az Indexnek Kiss László polgármester. Illetve a fővárosi önkormányzat is 2-ától szedi csak a parkolási díjat.

A12. kerületben úgy döntöttek, hogy már 1-jétől fizetni kell a parkolásért. Arató Zsolt, a kerület sajtóreferense szerint azonban büntetni még nem fognak, csak figyelmeztetik az autósokat.

Az Index megkeresésére a Miniszterelnökségi Sajtóiroda azt válaszolta, a törvény alapján 2020. július 1. éjfélig nem kell fizetni a közterületi parkolásért.

Kiemelt kép: illusztráció