Huszonnégymilliárd forintos hitelt vesz fel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a városvezetés által meghirdetett túlélőprogram részeként, miután a Főváros Közgyűlés szerdán jóváhagyta a társaság és a K&H Bank közötti megállapodás megkötését. A hitel költsége 673 millió forint, ezt ki kell gazdálkodnia az önkormányzatnak.

Nagy többséggel fogadták el

A hitelfelvételről szóló, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jegyezte előterjesztést 17 igennel, 2 nem szavazat ellenében és 9 tartózkodás mellett fogadta el a testület. Mint az elfogadott javaslatban olvasható, a túlélőprogram célja, hogy a „túlzott összegű szolidaritási hozzájárulási fizetési kötelezettség, valamint a korábban tett kormányzati pénzügyi vállalások elmaradása, csúszása miatti likviditási problémák ne tegyék működésképtelenné a fővárosi közszolgáltatásokat”. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A BKK megélhetésére kell a pénz

Az elfogadott javaslat szerint a döntéssel biztosítható a BKK likviditása június és szeptember között. A hitelt szeptember 18-ig kell a BKK-nak visszafizetnie. Mint Kiss Ambrus elmondta, az első négy hónapban a főváros működési költségeinek 58 százaléka a közösségi közlekedésre – 38 százalék – és „a kormány finanszírozására”, a szolidaritási hozzájárulásra – 20 százalék – ment el. Utóbbi kapcsán jelezték, hogy „igazságtalan helyzet” áll fenn, ugyanis a főváros 25 milliárddal többet fizet be, mint amit normatív támogatásként kap az államtól. – írta az Infostart.hu

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

24 milliárdos áthidaló hitel

A főpolgármester-helyettes közlése szerint mindezek miatt van szüksége a BKK-nak a 24 milliárdos „áthidaló” hitelre. A hitel 673 millió forintos költségének egyharmadát a rezsimegtakarításokból, kétharmadát a Budapest 150. születésnapja alkalmából szervezett programsorozatra elkülönített forrásokból biztosítják.

A kormánypárti ellenzék nem értett egyet

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője napirend előtti vita kezdetén lejátszott egy felvételt, amelyben Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke arról beszélt, hogy szerinte Karácsony Gergely főpolgármester nem teljesíti a feladatát, nem viszi bele a fővárost a kormány elleni küzdelembe: „nem helyettes államtitkárokkal konzultálunk még kettő milliárd forintról, hanem nekimegyünk a kormánynak ezerrel”.

A Fidesz szerint Gyurcsány kottájából játszanak

„Hajszál pontosan ez zajlik hetek óta Budapesten, Gyurcsány Ferenc kiadta a feladatot és a főpolgármester teljesíti” – jelentette ki Wintermantel hozzátéve: Karácsony Gergely teljesíti Gyurcsány Ferenc utasítását, mert tudja, hogy csak így maradhat főpolgármester.

„Elfolyik a pénz, Budapest a csőd szélén”

Jelentette ki Wintermantel Zsolt, majd azt kérdezte: hova lett az a több mint 400 milliárd forintos többlet, amivel gazdálkodhatott a városvezetés; hogyan lehetett eltüntetni három és fél év alatt 214 milliárd tartalékot, és hogyan lehet felélni 200 milliárddal több rekordméretű adóbevételt?

Az állítások nem igazak

Kiss Ambrus úgy reagált, hogy az említett számok nem igazak. Azt mondta, 2020. elején a főváros számláján 186 milliárd forint volt, 2023 elején 10 milliárd.

A főváros működési bevétele nem változott

A fővárosnak a működési bevétele átlagosan 2020-ben, 2021-ben és 2022-ben annyi volt mint 2019-ben. Ez lehetett volna több, ha a kormány engedett volna 80,5 milliárd forintnyi iparűzési adót beszedni

Erre ment el 176 milliárd

A közösségi közlekedésre, a szolidaritási hozzájárulásra, a bérpolitika betartására, valamint arra, hogy a monetáris politikának köszönhetően 12 milliárddal többet fizettek a hitelekre.

Még nincs jogerős ítélet

Kiss Ambrus végül még hozzátette, a vitatott közbeszerzési ügyekben még nem születtek jogerős ítéletek.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: Facebook