Tavaly tovább csökkent az autlopások száma a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesülethez (NAKE) beérkezett bejelentések szerint, a legtöbb lopás Budapesten történt.

A NAKE a lopott autók felkutatásával, a lopások visszaszorításával foglalkozó közhasznú egyesület, ahova a rendőrségi feljelentés mellett szintén érdemes bejelenteni egy autó ellopását.

Az általuk vezetett statisztika arányaiban évről-évre jól illeszkedik a rendőrségi hivatalos statisztikához, de számosságában alacsonyabb, így elsősorban a trendek elemzésére alkalmas a statisztikájuk – írja a Portfolió.hu.

A NAKE-hez bejelentett autólopások száma tavaly 182 volt, míg egy évvel korábban 200 esetet regisztráltak. Az elmúlt években hatalmasat csökkent az autólopások száma itthon, 2007-ben például a hivatalos statisztika szerin még 7500 autót loptak el, míg a tavalyi első félévben 384 lopás történt Magyarországon a hivatalos rendőrségi statisztika szerint.

A NAKE adatbázisa azonban az ORFK listájával ellentétben nem csak a márkákat, hanem a modelleket is felsorolja. Az adatokból az látszik, hogy nem az országban ténylegesen futó autók számához igazodik elsősorban a statisztika, hanem jobban korrelál az importált autók statisztikájával.

A legtöbb autót Budapesten lopják el, a NAKE statisztikájában 134 lopott autó szerepel a fővárosban, míg a vidéki nagyvárosokban is csupán 3-4 autót regisztráltak.

Autólopások száma Magyarországon 2018

ModellLopások száma (db)
Ford Focus15
Skoda Octavia11
Volkswagen polo9
Opel Corsa7
Volkswagen passat7
Volkswagen Golf6
BMW-3-as5
Toyota Auris5
Ford Mondeo4
Audi 33
Ford Transit3
Toyota Corolla3
Suzuki Swift3
Peugeot 5083
Volkswagen Touran3
Forrás: NAKE 

Kiemelt kép: illusztráció