Szilveszterkor mindig óriási a kereslet a sertéshús, pezsgők és a virslik iránt. Bár a választékra nem lehet panasz, az árakra annál inkább. Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak ugyanis, aki finomságokkal teli újévi lakomát szeretne.

Háromezer forint felett egy kiló

A virsli kilója átlagosan 3040 forint volt novemberben a statisztikai hivatal szerint, ugyanakkor a minőségibb termékek ára még ennél is drágább lehet. 

Jelentős a drágulás

Ez annak tükrében igencsak jelentős drágulás, ha figyelembe vesszük, hogy a virsli átlagára 2014 és 2019 között szinte alig drágult, 1640 forintról csak 1770 forintra emelkedett. 

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Óriási a szórás

Árak tekintetében óriási a szórás. Találni virslit 300 forinttól akár 1600 forintért is, attól függően, hogy milyen terméket, és hány darabos kiszerelést választunk.

Probléma a pezsgőgyártással

A szilveszter egyik elmaradhatatlan kelléke a pezsgő. A hírek szerint az orosz-ukrán háború átmenetileg komoly problémát okozott a gyártásban.

Ezer forintért már hozzájuthatunk

A pezsgő átlagos ára az élelmiszer-infláció mértékéhez képest kevésbé emelkedett. A Bors által megvizsgált üzletláncok zömében a legolcsóbb pezsgő mindenhol ezer forint körül mozgott. A kölyökpezsgő ára ezzel szemben még olcsóbb, mindössze ötszáz forint.

Népszerű a lencse

A szilveszter másik slágerterméke, a lencse termesztése hazánkban háttérbe szorult ugyan az utóbbi évtizedekben, ennek ellenére még mindig népszerű a magyarok körében. A lencse nem drágul idén lényegesen, még bőven a megfizethető kategóriába esik. 

Megfizethető áron

Az egyik német áruházláncban átlagosan 349-1099 forint között találunk, míg egy francia kereskedelmi láncban 415-1799 forint között kapható.

Nem lett sokkal drágább a sárgaborsó sem

A magyarok másik kedvence, a sárgaborsó szintén nem lett lényegesen drágább: 350-550 forint között van az áruházláncokban. 

Ha odafigyelünk, spórolhatunk

Aki követi a hagyományokat az biztos, hogy idén is sertésből fogja elkészíteni az ünnepi menüt, ugyanakkor nem árt szemfülesnek lenni, mivel egy kis odafigyeléssel több száz forintot tudunk spórolni.

Változatos árak

Az egyik német áruházláncban 899-2299 forint között alakul a csomag ára, míg az ismert brit kereskedelmi láncnál ugyanez 1155-2819 Ft/csomag között mozog. A sertéstarja, és oldalas ára ugyanakkor 2800-2900 forint körül mozog, míg egy fél kiló comb ezer forint – olvashatjuk az összeállításban.

Kiemelt kép: illusztráció