A ruháink, lakástextileink mosása az egyik leghétköznapibb tevékenység az életünkben. Nap mint nap munkára fogjuk a mosógépünket, miközben hálásak vagyunk, hogy nem kézzel kell kimosnunk. 

Azonban épp azért, mert ilyen gyakori teendőről van szó, mosási hibákat is nagyon gyakran elkövethetünk. Annak ellenére tesszük ezt sokszor, hogy a ruhák címkéje világos utasításokkal lát el minket. Ezek megfogadásával és néhány további tippel minimálisra csökkenthetőek a mosási balesetek.

A címkék útba igazítanak minket

Minden ruhanemű és textiltermék belevarrt címkékkel rendelkezik a kezelésre vonatkozóan. Ezeken világosan látható, hogy ajánlott-e géppel mosni a terméket, vagy maradjunk a kézi módszernél. A víz hőfokát is meghatározza számunkra a gyártó. 

Sőt, a szárítógép használatáról és a vasalás lehetőségéről is képet kapunk. Ha nem hagyjuk figyelmen kívül a piktogramokat és az adatokat, évekkel meghosszabbíthatjuk ruháink élettartamát. Ez pedig környezetvédelmi szempontból is előnyös, és persze a pénztárcánkat is kíméli.

Melyik a megfelelő program?

A ruházati cikkeken nem véletlenül van feltüntetve az alapanyagok aránya, a textil összetétele. Nem mindegy ugyanis, hogy melyik anyagot milyen programon tisztítjuk ki. Ha nem követjük az előírásokat, akkor könnyen megeshet, hogy összemegy egy-egy ruhadarab.

Nem csupán a hőfok kiválasztásakor lőhetünk bakot. Legyünk tekintettel a centriufágálás sebességére is. A törölközőket, az ágyneműket vagy épp a farmernadrágokat nyugodtan pörgethetjük magasabb fordulatszámon. A finomabb darabokkal azonban bánjunk csínján. A legjobb, ha a mosógépünk használati utasítását is tanulmányozzuk. Így biztosan a megfelelő programon mosunk majd.

Legyünk energiatakarékosak

Nem csupán a ruhaneműk minőségét ajánlott szem előtt tartanunk, amikor elindítjuk a mosást. Fentebb már említettük a környezetvédelmet, ami a műszaki cikkeink használatakor fontos szempont. Különösen így van ez, ha nem csupán áramot, de vizet is fogyaszt az adott gép.

Az onlineMárkaboltok legtöbb mosógép típusán már évek óta megtalálhatóak az úgynevezett ECO-programok. Ha ezt a funkciót választjuk, akkor igaz ugyan, hogy jóval hosszabb időt vesz igénybe a ruhák tisztítása. Ezért cserébe azonban jelentősen kevesebb villamos energiát és tiszta vizet használ a gép. Sok kicsi sokra megy, ha rendszeresen így mosunk, sokat tehetünk a Földünkért. Ráadásul pénzt is spórolunk.

A kényes darabok mosása

Ha szeretnénk, hogy a különleges ruhadarabjaink sokáig kifogástalan állapotúak maradjanak, a mosásukra gondot kell fordítani. A gyöngyökkel, flitterekkel díszített ruhák, a nylon harisnyák számára ideális megoldás lehet a mosózsák.

A nyomott mintás modelleket pedig mindig kifordítva mossuk, alacsonyabb fordulatszámon centrifugálva. Minél kíméletesebben tisztítjuk és szárítjuk a kényesebb darabokat, annál tovább gyönyörködhetünk bennük.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattints ide, ha te is kipróbálnád ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!