Az urak ügyesen kitalálták a bizniszt: lopott vagy csalással megszerzett olasz autókat, német papírokkal hoztak be Magyarországra. 96 eddig elégedett autótulajdonos most nagyon megszívta, mert a rendőrség lefoglalta a járművét. Talán ők sem tudták, mennyire átverték őket. A kiváló áron, megvigyázott állapotban, makulátlan német papírokkal vásárolt autót valójában bűncselekménnyel nyúlták le az igazi tulajdonostól. A rendőrség szerint a biznisz főleg Budapesten és környékén pörgött.

Lopott autók

A Készenléti Rendőrség 11 magyar, 5 olasz, 2 román és 1 líbiai férfivel szemben folytat eljárást. A különböző nemzetiségű elkövetők ellen még 2019-ben kezdett el nyomozni. A nyomozás során kirajzolódott, hogy a gépjárműveket, munkagépeket a származási országban ellopták, vagy kölcsönbe és lízingbe vették, majd a bérleti-, illetve lízingdíjat utánuk nem fizették meg. Sok esetben az így eltulajdonított gépjárművek, munkagépek alvázszámát át is ütötték. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Tökletesnek látszó papírok

Az autókat a forgalomba hozatal érdekében hamis iratokkal látták el. Egyes esetekben még azzal nehezítették meg a jármű nyomon követését, hogy a hamis papírokkal kicsalt járműveket Németországban ideiglenesen forgalomba helyeztették, így azok már német kiviteli okmányokkal és ideiglenes hatósági jelzéssel érkeztek hazánkba.  

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Magyar banda

A magyarországi székhelyű bűnelkövetői csoport tagjai külföldről, főként Olaszországból származó, gépkocsikat szállítottak Magyarországra. A nyomozás során az azonosított gépjárművek és elkövetők száma folyamatosan nőtt – írja a Kékvillogó.hu hírportál.

Munkagépeket is loptak

Több nyomozás is egyesítve lett, továbbá sikerült azonosítani egy hasonlóan Olaszországból származó, lopással, sikkasztással, csalással érintett munkagépekre szakosodott bűnelkövetői csoportot is. 

Olasz-magyar biznisz

A gépjárműveket a bűnelkövetői csoport tagjai vagy Olaszországban megvásárolták, és azokat Magyarországra szállították és itt már piaci áron eladták. Némedi Gábor rendőrezredes tájékoztatása szerint az olyan feketepiaci csomópontokban, mint Budapest, Szentendre vagy Bács-Kiskun megye kerültek eladásra a járművek.

Tolvajok, csalók, orgazdák

A feltárt elkövetők közül elfogásra kerültek azok – a többségben külföldi állampolgárok –, akik a gépjárműveket Magyarországra eladásra hirdették, illetve szállították. Továbbá elfogásra kerültek a gépjárműveket, munkagépeket hazánkban megvásárló, azok értékesítésében közreműködő orgazdák is.

A pénz tartotta össze a bandát

A beszerzett adatok alapján a nyomozásban több erre szakosodott elkövetői kör rajzolódott ki, azok tagjai között a hierarchikus felépítés nem volt kimutatható, a szerveződésük alapja az anyagi kötelékből származó érdekközösség volt.

Nemzetközi nyomozás

A magyar rendőrök által folytatott nyomozás külföldi szálai miatt az ügybe az Europolon keresztül bekapcsolódtak a német és olasz nyomozók is, majd együttműködési megállapodás alapján közös nyomozó csoportot hoztak létre. A hatékony és konstruktív kooperációnak köszönhetően sikerült a bűnbanda valamennyi tagját elfogni, és 96 járművet – köztük 78 személygépkocsit, 16 mezőgazdasági vontatót és építőipari munkagépet, valamint 2 kamiont – lefoglalni.

Évekre börtönbe kerülhetnek

A bűnbanda terhére számos bűncselekmény elkövetése róható: különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság, jelentős értékre elkövetett sikkasztás, valamint egyedi azonosító jellel visszaélés és közokirat-hamisítások, vagyis a tettesek sok évre börtönbe fognak kerülni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Itt az elfogásról készült videó

Kiemelt kép: részlet a rendőrség videójából