Tesztelés nélkül küldték egyik intézményből a másikba az időseket, így kaphatták el nagyon sokan a koronavírust. Ez derül ki a Karácsony Gergely főpolgármester által péntek este nyilvánosságra hozott dokumentumokból. A fideszes Sára Botond kormánymegbízott nevében azt kérte Vass Csaba helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos a fekvőbeteg-ellátó intézményektől, hogy a betegek átvételét, átadását ne nehezítsék meg az amúgy is járványos időszakban tesztekkel.

Karácsony Gergely szerint az itt elérhető levél “a járvány budapesti terjedésével kapcsolatos legfontosabb dokumentum”. Mint írta, ez annak kapcsán született, hogy egy idősotthon vezetője arra kérte  a kórházat, csak negatív teszttel küldjön vissza idős lakót az intézménybe.

A kórház erre a hivatalos dokumentumra hivatkozva utasította el a tesztelést. A fővárosi kormányhivatal vezetője ugyanis írásba adta, hogy „szakmailag nem indokolt” a beteg tesztelése, ha másik intézménybe küldik őket. Csakhogy világos legyen, hogyan kerülhetett be a fertőzés a fővárosi idősotthonokba.

A kormányhivatal levele – forrás: Facebook/Karácsony Gergely

A Karácsony által bemutatott levélben Sára Botond kormánymegbízott nevében Vass Csaba helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos azt írta, hogy “a negatív teszt csupán azt jelenti, hogy a mintavétel időpontjában nem volt kimutatható a vírus. Ez az eljárás álbiztonságot adhat, ill. fölösleges laboratóriumi vizsgálatokat, költségeket generál”. A levélben ezért arra kérték a fővárosban és Pest megyében található fekvőbeteg-ellátó intézményeket, hogy “a betegek átvételét, átadását ne nehezítsék meg az amúgy is járványos időszakban”.

A másik három dokumentum, az egyik március 20-i, a másik kettő április 2-i keltezésű, azt igazolja, hogy a Fővárosi Önkormányzat már hetek óta kéri a kormány illetékeseit, köztük Sára Botondot, aki budapesti védelmi bizottság elnöke is, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba negatív koronavírus-teszt nélkül.

Karácsony a poszthoz hozzátette, szerinte továbbra is a járványt és a nyomában keletkező gazdasági és szociális válságot kellene kezelnie a kormánynak, “és nem a politikai ellenfelet legyűrni hazug lejáratással, de úgy tűnik, vannak, akik ezt másként gondolják. A válságkezelés akadozik, az ellenfél lejáratása a szokásos tempóban zajlik– írta a főpolgármester.

Az iratokat a fővárosi koronavírus-járvánnyal kapcsolatos oldalra töltötték fel.  A dokumentumokat  ide kattintva lehet böngészni.

A Pesti úti idősotthonból csütörtökön 126, pénteken további 56 gondozottat vittek kórházba koronavírus, illetve annak gyanúja miatt. Az intézményben történt tömeges megbetegedések miatt azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte az országos tisztifőorvos a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot.

Kiemelt kép: Mentők a Pesti úti idősek otthona előtt – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt