A magyarországi fizetős utakra vonatkozó szabályokat bizonyára sokan ismerjük, de izgalmas kérdés lehet, mi a teendő, ha északi szomszédunkat, Szlovákiát szeretnénk meglátogatni.

Nem árt tudni, melyik útszakaszok díjkötelesek, hol, mikor és mire kell szlovákiai autópálya-matricát vásárolnunk. Az alábbiakban igyekszünk röviden összefoglalni a tudnivalókat.

 Autópályák, autóutak, ahol fizetni kell

Magyarország területére az Autopalyamatrica.hu oldalon könnyen vásárolhatunk e-matricát, mint ahogy a meglévő matrica érvényesség lekérdezés is a választható lehetőségek között szerepel ugyanitt. Na de honnan tudjuk, hol és hogyan kell fizetni Szlovákiában?

A vonatkozó szlovákiai törvények szerencsére elég egyértelműen kimondják, milyen közúti jelöléssel ellátott útszakaszokon kell fizetnünk, tehát egész könnyen megállapíthatjuk, hol lesz szükségünk szlovák autópálya-matricára. Néhány betűt és számot kell csak megjegyeznünk: amennyiben a D1, D2, D3 és D4 jelzésű autópályák valamelyik szakaszán vagy éppen az R1, R2, R4 és R6 jelzésű autóutakon akad dolgunk, akkor bizony fizetni kell.

Ennek a tudásnak a birtokában könnyen leellenőrizhetjük, hogy a GPS nem kevert-e véletlenül fizetős utat az útitervbe, így aztán majd nem kell a büntetés miatt fájjon a fejünk.

Melyik járművek után kell fizetni?

Az előbb felsorolt szlovákiai autópályákon és autóutakon fizetési kötelezettsége van a 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó, két nyomvonalú gépjárműnek vagy járműszerelvényeknek, az M1 kategóriába műszakilag tartozó, két nyomvonalú gépjárműnek, az M1 vagy N1 kategóriába műszakilag tartozó két nyomvonalú gépjárművekből álló járműszerelvényeknek az össztömegüktől függetlenül.

Egyéb fontos tudnivalók

Fontos tudni, hogy a szlovák autópályákra kizárólag online fizethetünk útdíjat, azaz csak e-matricát vásárolhatunk, magyarán az autópálya-matrica csak elektronikus formában érhető el. Viszont ugyanúgy, mint nálunk, különböző időtartamú konstrukciók közül választhatunk.

Amikor az adott fizetős szakaszra felhajtunk, már rendelkeznünk kell érvényes e-matricával, tehát a legjobb, ha már az utazás megkezdésekor gondoskodunk róla, hogy legyen jogosultságunk az adott fizetős útszakasz használatára.

Az online vásárláskor nagyon hasonló az ügymenet, mint az Autopalyamatrica.hu oldalon, szinte ugyanazokat az adatokat kell megadnunk. Ezek pedig: gépjármű-kategória, matricatípus, rendszám, a gépjármű felségjelzése (a forgalmi engedélyt kiállító ország megnevezése), az érvényesség kezdődátuma. A fizetési visszaigazolást itt is az e-mail-címünkre kapjuk.

Ne felejtsük el, hogy meg kell őrizni a matricavásárlásról e-mailben kapott bizonylatot, hogy a vásárlás tényét a későbbiekben bármikor igazolni tudjuk.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.