Remeteszőlős után Nagykovácsiban is fagyállós kutyamérgezés történt a napokban. Az autókhoz szükséges vegyszer íze, illata vonzó lehet a kutyák számára. Ha a szervezetükbe jut, leállítja a veséket és az állat elpusztulhat. A kutyáját elvesztő asszony aláírásokat gyújt azért, hogy a gyártók megváltoztassák a fagyállók összetételét.

Elernyedt a németjuhász lába, majd összecsuklott előttem –írja a nemrég Nagykovácsiba költözött asszony, aki három menhelyről megmentett kutyust hozott magával az új lakhelyére.

Facebookján így írt részletesebben a történtekről: „Amikor hazajöttem az egyik németjuhász keverék kislány, a Polly, megállt előttem, rám nézett és szétcsúsztak a lábai. Az első pillanatban nem esett le mi történik, a másodikban igen, rohanás, takaró, kutya felkap, irány az állatorvos, de mire odaértünk, Polly teste teljesen elernyedt, ahogy a karomba vettem. Útközben telefonon egyeztettek velük a barátaim, így már vártak minket és azonnali segítséget kaptunk. Diagnózis: fagyálló mérgezés”

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

A bejegyzést író hölgy úgy véli, hogy a kutyák számára vonzó valamiket fagyállóba mártogatta bele a tettes, abból ehettek az ő kutyái is.

Egy másik nagykovácsiban élő azt írja: „Figyeljen mindenki, hogy ne szökjenek ki a kutyák felügyelet nélkül, és arra is, hogy séták alkalmával ne egyenek és igyanak fel semmit!

A fagyálló mérgezés tünetei

A fagyálló egy erősen mérgező, az állatok számára édeskés illatú, és finom ízű folyadék. Néhány nyalás is halálos lehet. A legtöbb fagyálló etilénglikolt tartalmaz, mely a szervezetbe jutva különböző vegyületekre bomlik. Ezek agyvelő, valamint vesekárosító hatásúak.

A kezdeti tünetek már néhány óra elteltével jelentkeznek. Ilyenek például az elesettség, nyáladzás, hányás, bágyadtság. Ha négylábú az első fázist túléli, a mérgezés második szakaszában jelentkeznek a vesekárosodásra jellemző tünetek. Kezdetben megnő a folyadék fogyasztás, majd a vizelet mennyisége, utóbbi később teljesen megszűnik.

Hogyan lehet megmenteni a kutyát?

A szakemberek vizelet-, vér-, és ultrahangos vizsgálatot követően állítják fel a diagnózist, és a mérgezés súlyosságához mérten végzik el a kezelést. Ez általában hánytatással, és vénába adott alkoholos infúzióval történik meg – írja a Kutyabarathelyek.hu.  Az alkohol ugyanis gátolja az etilén glikol lebomlását, nagy mennyiségben a szervezetbe juttatva elfoglalja azok bontó enzimjeinek kötőhelyét, tehát a mérgezés nem alakul ki. A magas alkoholtartalmú italok megitatásával otthon is megbirkózhatunk egy fecskendő segítségével, ha nem tudunk azonnal állatorvoshoz fordulni, de nagyon ügyeljünk, hogy csak kis mennyiséget juttassunk a szervezetbe. Vesekárosodás esetén csak a dialízis, valamint a veseátültetés jelenthet megoldást.

Változtassák meg a fagyállók összetételét!

A kutyáját elvesztett asszony vasárnap este online aláírásgyűjtést kezdeményez annak érdekében, hogy a gyártók változtassák meg a fagyállók összetételét.

Mint írja:  „A ma forgalomban lévő fagyálló halálos méreg, ráadásul finom édes íze van, melyet kedvenceink simán megesznek, megisznak. Érjük el, hogy a fagyállóba keverjenek egy szúrós szagú adalékanyagot, melynek hatására nem lesz vonzó a kedvenceinknek. Én végigcsinálom, végig viszem az ügyet, csak ti álljatok mellém minél többen! Hogy ne legyen több értelmetlen halál.”

Három év szabadságvesztés

A Büntető Törvénykönyv szerint, az a személy, aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az online aláírásgyűjtést ezen a bejegyzésen keresztül lehet elérni:

Kiemelt kép: a megmérgezett kutya fotója. Forrás: Facebook/Rozália Helen Szabó – köszönjük, hogy posztjával és fotójával támogatja a korrekt tájékoztatást az agglomerációban!