A dunai árhullám levonulása zavartalan, de a mellékfolyók nagyobb vízszállítása miatt az alsóbb szakaszon magasabb tetőzés és lassabb apadás várható – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdán. Budapesten ritkán látható olyan magas vízállás, mint ma. Mutatjuk a különleges képeket.

Csütörtökön fog tetőzni a Duna Budapesten

A szerda délelőtt 10 órai budapesti vízállás 682 centiméter volt, a tetőzés 700 centiméter körül várható december 28-án napközben. Az OVF az árhullám miatt a csapadékelvezető csatornák, árkok zsilipjeit lezárta, folyamatosan figyelemmel kíséri az érkező háttérvizeket, és amennyiben szükséges, átemeli a vizet. Hozzátették: az áradó Duna miatt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág nagyműtárgyait (Kvassay-zsilip, Tassi-zsilip) zárva tartják. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gyerekek a rakparton

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Szilveszter előtt ismét járható lesz a rakpart

A számítások szerint a rakpart szintje alá december 30-án kerülhet a vízállás. Baján szerda délelőtt 10 órakor 732 centiméteres volt vízállás, a tetőzés másodfokú készültség elrendelés mellett 822 centiméter körül várható 30-án napközben. A közleményben kitértek arra is, hogy árhullám vonul le a Lajtán, amely Mosonmagyaróvárnál szerdán tetőzik, további vízállásemelkedés már nem várható. A Rábán további jelentős vízszintemelkedés szintén nem valószínű a következő napokban. 

Víz alatt a játszótér Dunakeszin

Forrás: Facebook/Dunakeszi a mi városunk

Nehéz előrejelzés

A dunai árhullám levonulásának pontos előrejelzését jelentősen megnehezítette a Vág vízgyűjtőjén lehullott intenzív csapadék, valamint a Bősi erőmű üzemrendje és az ott keletkező uszadéktorlódás. Az uszadéktorlódás kezelése, eltávolítása szükségessé tette az árhullám egy részének visszatartását, és átkormányzását a közös főmederbe, ennek következtében Nagybajcson kettős tetőzés alakult ki, ami az alsóbb szakaszokon az árhullámok tetőzését módosítja és elnyújtja.

Alig látszanak ki a Szabadság híd pillérjei

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Csapadékos idő

A hétvégén is folytatódott a változékony, csapadékos és szeles időjárás, több hullámban hullott további 15-60 milliméter, néhány osztrák vízgyűjtőn 60-80 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadék, miközben jelentős enyhülés kezdődött. Az elmúlt napokban jelentős csapadék már nem volt, és az előrejelzések szerint folytatódik a száraz, enyhe időjárás. A csapadékos időjárás hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. A Duna Nagybajcsnál kedden késő este másodjára is tetőzött 616 centiméteres vízállással, másodfokú készültség mellett. A tetőzés már Gönyűnél is megtörtént szerda hajnalban, itt 577 centiméter volt a legmagasabb vízállás. Az árhullám tetőzése Komárom közelében jár, (szerda délelőtt 10 órai vízállás: 611 centiméter), itt pár centiméteres további áradás várható még – ismertette a főigazgatóság. 

Mezitláb a hideg vízben

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Dupla tetőzés

Nagybajcs másodszori vártnál magasabb tetőzése, illetve a mellékfolyók (Vág, Garam, Ipoly) vártnál nagyobb vízszállítása miatt az alsóbb szakaszon is magasabb tetőzés és lassabb apadás várható. Esztergomnál szerda reggel hétkor 600 centiméter volt a vízállás, napközben pedig 606 centiméter körüli tetőzés valószínűsíthető – tudatta az OVF. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Stzentendrén is látványos a vízszint

Forrás: Facebook

Kiemelt kép forrása: MTI/Kovács Tamás