Hétfő estétől a hagyományos fehérorosz lobogó színeivel, pirossal és fehérrel világítják ki a Lánchidat. A Városháza így fejezi ki szolidaritását a belarusz választási csalás ellen tüntetőkkel.

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely hétfő este a következőket írta a közösségi oldalán: „Nagyrabecsülésünket és szolidaritásunkat fejezzük ki a belarusz tüntetőknek, akik a karhatalom erőszakos fellépésével is dacolva állnak ki a demokráciáért, a szabadságért.

Világraszóló gazság történt Fehéroroszországban. Aljas színjátékot rendeztek a választásokból, sárba tiporva ezzel az állampolgárok demokratikus jogait, majd meghamisítva az eredményt, a valódi győztest elzavarták. Márpedig hazugságra és csalásra építeni egy hatalmat, az egyik legnagyobb bűn, amit politikus elkövethet.

Budapest vezetése támogatását és együttérzését fejezi ki a belarusz néppel. A Lánchíd díszkivilágítása ma estétől – tiszteletünk jeleként – a tüntetők által használt hagyományos fehérorosz lobogó színeibe, azaz fehérbe és pirosba öltözik.” – írta a főpolgármester.

Karácsony Gergely szavaiból az derül ki, hogy nem csak ma este lesz így kivilágítva a Lánchíd, hanem több estén keresztül.

Tüntetések Fehéroroszországban

Az országban az augusztus 10-i elnökválasztás előzetes eredményeinek közzétételét követően kezdődtek tüntetések. A hivatalos, de az ellenzék által vitatott adatok szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg legfőbb ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja 10,09 százalékot szerzett.

A hatóságok országszerte csaknem 7000 ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg. Összecsapások törtek ki a lengyel határhoz közeli Bresztben is, ahol a rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre.

Szimpátiatüntetést tartottak Prágában és a moszkvai fehérorosz nagykövetség előtt is, Varsóban pedig több kilométer hosszú élőláncot alkottak a tiltakozók.

Aljakszandr Lukasenko a hétvégén kétszer is egyeztetett telefonon az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal, aki szükség esetén akár katonai segítséget is nyújtana a fehérorosz elnöknek. Közben az országot elhagyó ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja videóüzenetben biztosította támogatóit arról, hogy kész vezetni a nemzetet.

Megroppant a diktátor hatalma

Kész módosítani az alkotmányt, azt népszavazásra vinni és ezen keresztül átadni a hatalmát Alakszandr Lukasenka, de csak akkor lesz új elnökválasztás, ha őt megölik – ezt maga a fehérorosz elnök jelentette be hétfőn egy minszki traktorgyárban, ahol a sztrájkra készülő munkásokat akarta lecsillapítani, de ők hangosan a lemondását skandálták.

A beszéd után a Lukasenka fontos támogatói bázisának számító nagy állami gyárakban sztrájk indult azután, hogy vasárnap több százezres tüntetések zajlottak országszerte és a Litvániába menekült ellenzéki vezető hétfőn bejelentette: kész átmeneti időre, egy tisztességes választások lebonyolításáig átvenni a hatalmat.

Hétfőn a fehérorosz legfőbb ügyészség bejelentette, hogy szinte az összes tüntetőt szabadon engedték és közben megnyitották az utat a rendfenntartó erőknél történt hatalmi visszaélések kivizsgálásához – írja a Porfolió.

Az Európai Tanács elnöke a helyzetre tekintettel rendkívüli EU-csúcsot hívott össze szerdára, amelyen felszólítják majd Oroszországot a katonai beavatkozás elkerülésére, és fehérorosz szankciókról, illetve uniós pénzes támogatásokról is határoznak. Az országot 26 éve vaskézzel irányíró Lukasenka elnök hatalma hétfőn tehát láthatóan megroppant. Kövesse velünk a főbb eseményeket hírfolyamunkban.

Kiemelt kép: Fehérorosz színekre világított LKánchíd – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely