A hétvégén Magyarországon közel 400-an haltak meg a koronavírus szövődményei miatt és több mint 27 ezer új fertőzöttet igazoltak. Közben elindult az Oltási akcióhét, bárki megkaphatja a koronavírus elleni vakcinát előzetes regisztráció nélkül. A budapesti és a Pest megyei oltópontoko listáját cikkünk végén találod meg.

Új fertőzöttek

Az elmúlt három napot lefedő összesített adatok szerint 27 209 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Magyarországon – ami jelentős növekedést jelent az egy héttel ezelőtti adatokhoz képest. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

649-en vannak lélegeztetőgépen

Jelenleg 6451 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 1165-tel többet, mint egy hete, közülük 649-en vannak lélegeztetőgépen. A hétvégén 392 ember halt meg koronavírusban, a járvány következtében elhunytak száma így 33 172 főre emelkedett.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Oltási akcióhét

Hétfőtől, egy héten keresztül, a kórházak országszerte, Budapesten kiemelten, megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják az érkezőket akár az első, az elmaradt második, vagy a harmadik oltásra. Az oltatlanok a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el.

Időpontot sem kell foglalni

Akik időpontfoglalás nélkül érkeznek, azokat érkezési sorrendben fogják beoltani. Aki előzetesen regisztrált a www.eeszt.gov.hu honlapon és foglalt az interneten időpontot az elkerülheti a várakozást.

Ezt vidd magaddal

Az oltásra érkezőket arra kérik, hogy hozzák magukkal személyi irataikat (személyi igazolvány, TAJ-kártya), második és harmadik oltás esetén a korábbi oltást igazoló dokumentumokat. Nagyban meggyorsítja az oltást, ha az oltakozók magukkal hozzák kinyomtatva, kitöltve és aláírva a Regisztrációs lapot és a Hozzájáruló nyilatkozatot (3. oltás esetén is kell). Illetve azt is kérik, hogy ne felejtsék otthon a maszkot sem.

Ilyen vakcinákkal oltanak

A kórházi oltópontokon öt féle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. A Szputynik már elfogyott. Az oltóorvosok segítenek a legmegfelelőbb vakcina kiválasztásában.

Harmadik oltás

Az Oltási akcióhéten azok is érkezhetnek időpontfoglalás nélkül a kórházi oltópontokra, akik a megerősítő harmadik oltásukat szeretnék felvenni. Mindenkinek ajánlott a harmadik oltás felvétele, aki elmúlt 18 éves és már több mint 4 hónap eltelt a legutóbbi oltása óta. Hozzájáruló nyilatkozat 3. oltáshoz.

Kiskorúak oltása

Az Oltási akcióhéten a még oltatlan 12-17 éves gyermekek oltására is lehetőség van, ez esetben javasolt a szülői kíséret is az oltásra. Szülői hozzájáruló nyilatkozat védőoltáshoz 12 és 18 év közötti személyek részére.

Üzemorvosok is olthatnak

A kormány lehetőséget teremtett a munkáltatók számára, hogy a többi dolgozó védelme érdekében munkafeltételként előírhassák az oltás felvételét. Az érintett, még oltatlan munkavállalók  akár az oltási akcióhéten vagy azon kívül is felvehetik az első oltást. Emellett a nagyobb létszámú munkáltatók a megyei oltási munkacsoportokon keresztül oltóanyagot is kérhetnek a munkahelyi oltások megszervezéséhez. Az üzemorvosoknak rendelkezésére bocsájtják az igényelt mennyiségű oltóanyagot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A budapesti és Pest megyei oltópontok listáját itt találod meg

Kiemelt kép:Semmelweis Egyetem Covid osztály – Forrás: SE/Kovács Attila