Újabb negatív csúcs született: az elmúlt napon 207 koronavírussal fertőzött beteg halt meg Magyarországon. A járvány kitörése óta a vírus miatt ennyien még soha nem haltak meg egy nap alatt.  Jelenleg 1170 –en vannak lélegeztetőgépen.

Új fertőzöttek

A legfrissebb adatok szerint 6502 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 539 080 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

207-en haltak meg

Elhunyt 207 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 628 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 360 895 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 160 557 főre emelkedett.

 1170-en vannak lélegeztetőgépen

Jelenleg 10 386 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1170-en vannak lélegeztetőgépen.

Ennyi embert oltottak be

A koronavirus.gov.hu beszámolt arról is, hogy folyamatosan zajlik az oltás, már 1 441 706 fő a beoltottak száma, ebből 421 915 fő már a második oltását is megkapta. Hozzáteszik, hogy a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában van az ország, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról. 

Oltsák be a pedagógusokat

A PDSZ nyílt levélben kérte a kormánytól, hogy soron kívül oltsák be azokat a dolgozókat, akik gyerekekkel foglalkoznak. Kásler Miklós azt válaszolta, hogy a pedagógusok a többi állampolgárhoz hasonlóan életkoruknak és egészségügyi állapotuknak megfelelően kapják majd meg az oltást.

Megtagadhatják a munkát


Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja az ATV-nek arról beszélt, hogy a munka törvénykönyve szerint a munkavállalók megtagadhatják a munkát, ha az közvetlenül és súlyosan veszélyezteti az egészségüket. Mint mondta, a pedagógusok hivatkozhatnak a rendelkezésre, ha nem biztosítják számukra a kellő távolságtartást vagy a megfelelő védőfelszereléseket.

Nem lehet másképp megnyitni az iskolákat

„Ha lehetséges volt máshol megszervezni az oltást, elvárjuk, hogy a tanárok, akik még kitettebbek a koronafertőzésnek, ugyanolyan elbírálás alá essenek. A mi álláspontunk a járvány kezdete óta változatlan: ha a kormány azt szeretné a gazdaság működése szempontjából, hogy az oktatási intézmények nyitva legyenek, akkor azok alkalmazottait el kell látni a megfelelő védettséggel. Minden nap késlekedés végzetes lehet, elég, ha a májusi érettségikre gondolunk, amelyet a kormányzat egyelőre változatlan formában képzel el” – mondta Nagy Erzsébet.

„Vágóhidat jelent számunkra”

Czédly Mariann, egy kőbányai általános iskola tanára a 24.hu-nak  azt mondta: „a miniszteri kijelentés a vágóhidat jelenti számunkra”.

Félnek a pedagógusok

Szerinte erősödött a félelem a kollégái között. Ráadásul azzal, hogy továbbra is felügyeletet kell biztosítaniuk a gyerekeknek a digitális oktatás mellett, a frontvonalban maradtak, minimális védelem nélkül.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Vajda János