Újabb negatív csúcs született: az elmúlt napon 207 koronavírussal fertőzött beteg halt meg Magyarországon. A járvány kitörése óta a vírus miatt ennyien még soha nem haltak meg egy nap alatt.  Jelenleg 1170 –en vannak lélegeztetőgépen.

Új fertőzöttek

A legfrissebb adatok szerint 6502 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 539 080 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

207-en haltak meg

Elhunyt 207 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 628 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 360 895 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 160 557 főre emelkedett.

Napi programajánlat Budapestről és környékéről, folyamatosan frissülő tartalommal. Ne maradj le te sem a legjobb helyekről, eseményekről. A részletekért kattints ide!

 1170-en vannak lélegeztetőgépen

Jelenleg 10 386 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1170-en vannak lélegeztetőgépen.

Ennyi embert oltottak be

A koronavirus.gov.hu beszámolt arról is, hogy folyamatosan zajlik az oltás, már 1 441 706 fő a beoltottak száma, ebből 421 915 fő már a második oltását is megkapta. Hozzáteszik, hogy a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában van az ország, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról. 

Oltsák be a pedagógusokat

A PDSZ nyílt levélben kérte a kormánytól, hogy soron kívül oltsák be azokat a dolgozókat, akik gyerekekkel foglalkoznak. Kásler Miklós azt válaszolta, hogy a pedagógusok a többi állampolgárhoz hasonlóan életkoruknak és egészségügyi állapotuknak megfelelően kapják majd meg az oltást.

Megtagadhatják a munkát


Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja az ATV-nek arról beszélt, hogy a munka törvénykönyve szerint a munkavállalók megtagadhatják a munkát, ha az közvetlenül és súlyosan veszélyezteti az egészségüket. Mint mondta, a pedagógusok hivatkozhatnak a rendelkezésre, ha nem biztosítják számukra a kellő távolságtartást vagy a megfelelő védőfelszereléseket.

Nem lehet másképp megnyitni az iskolákat

„Ha lehetséges volt máshol megszervezni az oltást, elvárjuk, hogy a tanárok, akik még kitettebbek a koronafertőzésnek, ugyanolyan elbírálás alá essenek. A mi álláspontunk a járvány kezdete óta változatlan: ha a kormány azt szeretné a gazdaság működése szempontjából, hogy az oktatási intézmények nyitva legyenek, akkor azok alkalmazottait el kell látni a megfelelő védettséggel. Minden nap késlekedés végzetes lehet, elég, ha a májusi érettségikre gondolunk, amelyet a kormányzat egyelőre változatlan formában képzel el” – mondta Nagy Erzsébet.

„Vágóhidat jelent számunkra”

Czédly Mariann, egy kőbányai általános iskola tanára a 24.hu-nak  azt mondta: „a miniszteri kijelentés a vágóhidat jelenti számunkra”.

Félnek a pedagógusok

Szerinte erősödött a félelem a kollégái között. Ráadásul azzal, hogy továbbra is felügyeletet kell biztosítaniuk a gyerekeknek a digitális oktatás mellett, a frontvonalban maradtak, minimális védelem nélkül.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Vajda János