Az ismert pesti ügyvéd a háttérből irányított mindent. Céghálókkal szőtte körbe magát, hogy ne találhassák meg. Emberei aljas módon vették el a becsapott áldozatok pénzét. A rendőrség számítógépes csalásokra szakosodott csapata felfejtette a szálakat. Ők is megdöbbentek, amikor kiderült, hogy a bűnbanda feje egy menő pesti ügyvéd. Azonnal indultak a kommandósok. A rajtaütésről készült videót a cikkünk alján nézheted meg.

Követték a rendőrök a pénz útját

Rengeteg online csalásról adtunk hírt mi is. Számos esetben a csalók valamilyen trükkel megszerzik az áldozatok bankszámla adatait és az ott lévő pénzt villámgyorsan eltüntetik. A nyomozók utána mentek az utalásoknak, követték a pénzek banki útját, a végén meglepetést találtak: egy jónevű pesti ügyvédet. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Rajtaütés 70 rendőrrel

A rendőrség egységei hónapok óta folyamatosan koordináltak, megosztották egymással információikat, és előkészítették a május 22-i elfogásokat. 9 helyszínen, 70 rendőr hajtotta végre a gondosan előkészített, minden részletében kidolgozott, majd a tervek szerint zökkenőmentesen végigvitt rajtaütés-sorozatot.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Eljutottak a belvárosi ügyvédig

A számítógépes bűncselekményre szakosodott nyomozók a kapcsolatokat, összefonódásokat, cégadatokat, a cégekhez kapcsolódó bankszámlaszámokat felfejtve – eljutottak egy belvárosi ügyvéd irodájáig. Ezután Dr. B. Zoltánt meggyanúsították az online csalási hálózat működtetésével. 

Fantomcégek hálója

A férfi 300, főleg mélyszegénységben élő stróman nevére bejegyeztetett céget alapított az elmúlt két évben, jelenleg közel 50 társasága érintett valamilyen gazdasági bűncselekményben. A vállalkozások valós gazdasági tevékenységet nem végeztek, mégis több százmilliós forgalmat bonyolítottak le bankszámláikon rövid idő alatt. 

Villámgyors utalások

Az áldozatok pénzét ezeknek a kamucégeknek a bankszámláira utalták, majd onnét villámgyorsan szanaszét, széttöredezve továbbutalt bűnös pénzek állomásai voltak az ügyvéd álcégei. A fantomcégek közti utalások végén a kicsalt milliókat, tízmilliókat felvették, leszállították, majd szétosztották.

Mindenkit becsaptak, akit csak lehetett

Dr. B. Zoltán és társai – magukat banki ügyintézőnek, bankbiztonsági dolgozónak kiadva – netes támadásokat hazudva, az Anydesk alkalmazás telepítésére ösztökélték áldozataikat. A netbanki adatokat megszerezve 150 millió forintot csaltak ki 12 embertől, legalábbis ennyit tudnak eddig rájuk bizonyítani. Erős a gyanú azonban, hogy a közeljövőben a nyomozást több vonatkozásban is szélesíteni tudják, sőt az illegális, adózástól mentes, alsó hangon is több milliárdos jövedelmek egy másik, a költségvetési csalásokat vizsgáló szervezet figyelmét sem kerülik el.

Pénz és BMW

A pénzmosodaként működtetett ügyvédi irodából mobiltelefonok, páncélszekrény rejtette, befőttes gumival kötegelt pénzek, az utcáról, valamint egyikük telkéről egy-egy nem túl viseltes BMW vándorolt bűnjelkamrába, illetve rendőrségi telephelyre. 

Félmilliárdos vagyon

A rendőrök 436 milliós vagyont: 94 millió forintot, 60 millió forintot érő értékpapírt, 154 milliót érő ingatlanokat, 25 milliós autókat foglaltak le és vettek zár alá. Az ügyvédet és hét társát több rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás, valamint pénzmosás bűntettével gyanúsították meg. 

Letartóztatták az ügyvédet és a haverjait

Öten – dr. B. Zoltán (41), S. Norbert (51), M. Vilmos (42), V. Márió (37), valamint P. Andrea (24) – azóta letartóztatásban vannak, három társuk szabadlábon védekezhet. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Kiber Csoportja tovább folytatja azt az eddigi küzdelmes és olykor sziszifuszinak tűnő munkát, amely az ilyen és hasonló bűnözői csoportok felszámolását célozza meg. Azon, online csalásokra szakosodott csapatokét, amelyek gyanútlan áldozataik számláit csapolják le pillanatok alatt, az átveréssel, megvezetéssel másoktól megszerzett pénzből pedig fényűző életet élnek. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Itt a rajtaütésről készült videó

Kiemelt kép: részletek a fenti videóból