Pontosan 30 évvel ezelőtt, 1993. szeptember 14-én felfoghatatlan tragédia történt: Budapest 3. kerületében, Békásmegyeren hajnali négy órakor felrobbant egy panelház lakása, a panelszerkezet több szinten összeomlott. A Jós utcai paneltömbben élők máig nem feledik, mi történt és abban bíznak, hogy soha nem kell már senkinek sem átélnie hasonlót.

Öten azonnal meghaltak

A robbanás után órákig lángokban álltak az érintett emeletek, több bennrekedt áldozatot emiatt csak órákkal később tudtak azonosítani, két holttestet pedig csak napokkal később sikerült kiszabadítani az épület romjai alól. A helyszínen azonnal életét vesztette öt ember, egy 16 éves testvérpár pedig kilátástalan helyzetében a lángokban álló kilencedik emeletről vetette magát a mélybe. A BudapestKörnyéke.hu legfontosabb híreit ide kattintva éred el!

Kiugrott egy testvérpár

„Hegyi Dalma és Hegyi Balázs kiálltak a kilencedik emeleti ablakba, és azt kiáltották: »Égnek a szüleink, segítsetek emberek!«. Ezután néhány pillanattal a mélybe vetették magukat, és azonnal szörnyethaltak” – számolt be akkor egy helyszínen tartózkodó fotóriporter.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem sokon múlt a teljes összeomlás

A robbanás erejére jellemző, hogy kilökte a homlokzati panelt és még a szemközti házakban is betörte az ablakokat. Az épületből 20 centire kilógott a tartófal is, ami gyakorlatilag az egész födémszerkezetet megtartotta. A szakemberek azt mondták: ha ez kimozdult volna, akkor dominó-szerűen dőlt volna össze az egész ház.

Nem gázrobbanás történt

A hatóságok eleinte még csak találgatták, hogy mi történhetett. A Fővárosi Gázművek már ekkor azt mondta, hogy ekkora robbanást gáz nem okozhatott. Több mint 200 ember elhelyezéséről kellett gondoskodni a tragédia után.

Vegyi anyagok és akkumulátorok

Hamar kiderült, hogy a Jós utcai tízemeletes panel kilencedik emeletén élt édesanyjával egy ideggondozás alatt álló, skizofréniával küzdő férfi, Mádi Lajos. Utóbbiról a szomszédok is csak a tragédia után hallottak, de azt már korábban is tapasztalták, hogy valami nincs rendben. A férfit többször látták, ahogy vegyi anyagokat és akkumulátorokat cipel fel a lakásukba.

Laboratórium a fürdőszobában

A 37 éves rokkantnyugdíjas férfi fürdőszobájában egy laboratórium maradványait fedezték fel. A vizsgálat azt állapította meg, hogy Mádi a mosógép centrifugáját használta bizonyos anyagok szárítására és szétválasztására. Innen eredhetett a tűz, ami továbbterjedt a lakásban, eljutott a nappaliig, ahol nagy mennyiségű robbanóanyag volt. Innentől az egyik robbanás követte a másikat.

94 lakás ment tönkre

A robbanás után 94 lakásba hónapokig nem térhettek vissza a lakók, ők üdülőkben, átmeneti szállásokon vagy rokonaiknál laktak. A lépcsőház egyik lakója egy évvel a történtek után azt nyilatkozta: émelygés fogja el, valahányszor egy tízemeletes házba belép. Később kiderült, hogy kilenc lakásba nem is költöztek vissza, a nyilvántartásba két évvel később már hét új lakó neve szerepelt – emlékezett vissza a Telex az eseményekre.

„Fel sem fogtam akkor…”

„Alig 7 évesen a szomszéd ház ablakából néztem végig a második és a harmadik robbanást és az oltást. Fel se fogtam akkor, hogy mi lehet, csak néztem. Borzalmas lehetett abban és a mellette lévő két lépcsőházban átélni azt, hogy feletted ég a ház” – írta egy szemtanú a kerület egyik Facebook-csoportjában.

„A sikolyokra a mai napig emlékszem”

„Az utcán hálóruhában, papucsban álltak az emberek tehetetlenül és nézték, mi történik, mikor jön a segítség. A sikolyokra még a mai napig emlékszem. Soha ne legyen ilyen tragédia!” – írta egy másik kommentelő.

Iszonyú tragédia

„Szörnyű volt: hajnalban ébredtem fel és láttam a lángokat, iszonyú tragédia a szülők és a gyerekek halála” – tette hozzá egy egykori békásmegyeri lakó. A BudapestKörnyéke.hu legfontosabb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: a tragédia helyszíne. Fotó archív