Alig néhány hónapja ültették a fát a Blaha Lujza téren, de valakinek útban volt. A tettes jelentkezett a Városházán.

Egy páfrányfenyőt pusztítottak ki

Ahogyan beszámoltunk róla, az ismeretlen elkövető egy 5 centiméteres átmérőjű törzzsel rendelkező fát tört ketté hétfőn. Azt nem lehet tudni, mi volt az indítéka. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Váratlan fordulat

Egy nappal az eset után Karácsony Gergely főpolgármester arról írt a Facebook oldalán, hogy a felelős feladta magát: „Tegnap döbbenten adtam hírt arról, hogy valaki kitört egy frissen ültetett fát a Blaha Lujza téren. Ma váratlan pozitív fordulat történt az ügyben: az elkövető jelentkezett nálunk, megbánta tetteit és vállalta az új fa elültetésének költségeit.”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A megbocsátás jelképe lett

„Tegnap még azt hittem, hogy ez az eset az emberi felelőtlenség szimbóluma lesz. A közösség ereje azonban sokkal erősebb, mint sokszor hinnénk. Legyen az új fa a megbocsájtás és újrakezdés jelképe! Legyen Budapest mindannyiunk közös otthona!” – zárta posztját a főpolgármester

Kamerákat is megnézték

A térfigyelő kamerák felvételeit is vizsgálták az eset kapcsán. Csak a megcsonkított fa törzse emlékeztet arra, hogy a téren ott nemrég még egy fiatal facsemete állt. Az esetről elsőként Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze posztolt.

Megfizettetnék vele az okozott kárt

A hozzászólók közül sokan szintén értetlenül álltak az eset előtt. Van, aki egyenesen ki is fizettetné az okozott kárt azzal, aki elkövette. Más kommentelők igyekeznek humorral oldani a feszültséget.

80 új fát is telepítettek

A felújított Blahán a megmentésre alkalmas fákon kívül 80 újat telepítettek, megőrizték a Tabánból átültetett két tölgyfát, felújították a gombaszökőkutat és a színházi emlékművet; ülőhelynek is használható növénykazettákat alakított ki, valamint egy, a tér burkolatából fellövellő vízjátékot építettek. 

Ligetes-fás találkozóhely

A beruházásban a BKK a főváros klímavédelmi akciótervéhez kapcsolódva ligetes-fás találkozóhellyé alakította át a teret; megújította az aluljáró szigetelését, ezzel együtt újjáépítette a Rákóczi út–Nagykörút csomópont útpályaszerkezetét; három új zebrát létesített a kereszteződésben; tehát a már meglévő József körútival együtt mind a négy irányban lehet közlekedni a felszínen is az akadálymentes gyalogosátkelőn.

Szavazásra szólít fel minden budapestit Karácsony Gergely

A Margitszigeten lévő szökőkút a turisták által is kedvelt látványosság. A főpolgármester a hétvégén arra hívta fel követői figyelmét, hogy szavazhatnak, milyen dalok szóljanak vagy éppen ne szóljanak a szökőkút műsorán. Március 12-ig lehet szavazni ide kattintva.

Május és október között működik a kút

Tavasz végétől az ősz közepéig minden egész órában megszólal valamilyen zene és arra komponálva egyedi vízi műsor. Amikor besötétedik, mindez fény- és filmvetítéssel egészül ki. A vízi látványt 155 fúvóka összehangolt munkájának hála lehet megcsodálni.

Ezek a dalok lesznek majd hallhatók

A zenei programba a 8 legtöbb szavazatot kapó dal kerül be. A listában vannak magyar dalok, köztük könnyűzenei alkotások is szerepelnek szép számmal. Külföldi dalok közül is választhatnak a voksolók. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: facsemete – Forrás: Facebook