Tűz volt kedden a paksi atomerőmű területén, a lángokat eloltották, senki nem sérült meg – közölte honlapján az atomerőmű.

Hőlégfúvó okozta

A tűz egy külső vállalkozó által használt konténerben, egy bekapcsolt hőlégfúvó miatt keletkezett. Az atomerőmű létesítményi tűzoltósága a konténer áramtalanítása után a tüzet eloltotta – írták. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Folyamatban van a kivizsgálás

A tűz az atomerőmű technológiai rendszereit, a dolgozókat, a környezetet és a környéken élő lakosságot semmilyen formában nem veszélyeztette, az esemény kivizsgálása folyamatban van – tették hozzá.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Május elején beszakadt a villamos energiatermelés az atomerőműben

Itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán számoltunk be róla még május első napjaiban, hogy valami történt a paksi atomerőműben, mivel hajnali három után beszakadt a villamos energiatermelés az atomerőműben május 9-én, vasárnap. A paksi vállalat ezt követően tisztázta, hogy nem üzemzavar miatt csökkent az energiatermelés, csupán tervezett teljesítménycsökkentésről volt szó.

Visszaesett a termelés

Vasárnap hajnali három óra körül jelentősen megcsappant az energiatermelés a paksi atomerőműben. A termelés vasárnap 11.50 perckor mindössze a fele a névleges 2000 megawattos teljesítménynek – írta meg akkor a Napi.hu

Váratlan esemény volt

A portál szerint az erőműben váratlan helyzetről lehetett szó, hiszen a paksi atomerőmű honlapján, sem az Országos Atomenergia Hivatal saját felületén nem közölte, hogy visszább veszik a teljesítményüket. A 100 MW-ot meghaladó teljesítménykiesést ugyanis egy naplóban vezetni és közölni kell, amit a vállalat eddig meg is tett, ezért lehetett azt gyanítani, hogy rendkívüli esetről volt szó. 

Régiek a blokkok

A híroldalon közzétettek egy elemzést is arról, hogy a négy paksi blokk már meglehetősen régi, így ezek ugyancsak okozhatták a nem tervezett helyzetet.

Öregek az erőművek

A Mycle Schneiderrel készült, “Mit tudnak önök valójában a paksi blokkokról?” című interjúban is megjelent, hogy “A nukleáris szektor nagy problémája ma az, hogy az erőművek öregek. A 30 év feletti reaktor-átlagéletkor pedig sok más mellett azzal is jár, hogy a tervezett karbantartások gyakorlati lebonyolítása során a termelésből kieső időszak fokozatosan elnyúlik. Úgy értem, hogy a tervezett javítás után, a blokkok visszatérése a termelésbe egyre bonyodalmasabb, mert menet közben többször, újra meg újra kell tervezni az indítási folyamatot, mert mindig kiderül még valami más is, amit meg kell oldani.”

Néha improvizálni kell

“Amikor az üzemanyagcserét vagy karbantartást megtervezik, azt egy bizonyos időszaknyi leállással számolják, de gyakran menet közben kell improvizálni és módosítani, amiből viszont az következik, hogy egyetlen leállás esetén akár hússzor is újra kell tervezni azt, hogy mennyi ideig tart a leállás. (…) Nem egyedi eset a magyarországi, mert ez az általános minta.”

Paks-2-es blokk a legkörülményesebb

A Paks-2-es blokk talán a leginkább rakoncátlankodó egység, emlékezetes, hogy 2019 augusztusának végén, az egy napos javítási munkálatok után nem sikerült a visszakapcsolás, és majdnem egy hétig tartott a helyzet kezelése – hogy aztán a Paks-2 blokk ismét “megmakacsolja magát”.

Megjelent a hivatalos válasz

A vasárnap hajnali problémákra végül a paksi atomerőmű is reagált, amelyben leszögezték, hogy tervezett teljesítménycsökkenésről volt szó, és nem történt üzemzavar. A teljesítménycsökkenés a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-vel egyeztetve történt.

Minden tervezett volt

“A létesítmény 2. és 3. blokkját hajnal 3 órától kezdődően tervezett menetrendtartás miatt összesen 340 megawattal leterhelték” – írták akkor. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Paksi Atomerőmű – Forrás: Wikipédia