A Budapesti Közlekedési Központ Igazgatósága július 24-i, pénteki ülésén jóváhagyta a következő évek legnagyobb fővárosi beruházása, a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáira kiírt feltételes közbeszerzési eljárás elindítását. Eredményes tender esetén a rekonstrukció 2021 tavaszán indulhat, és a dunai átkelő, Budapest világhírű szimbóluma 2023-ra születhet újjá.

A rekonstrukciót, amely kizárólag a híd felújítását tartalmazza, a Fővárosi Önkormányzat saját forrásból, részben hitelből, illetve a Magyar Kormány tervezett 6 milliárd forintos hozzájárulásából finanszírozza.

Mivel a kormányzati hozzájárulásról a támogatási szerződés még nem köttetett meg, annak időpontja ismeretlen, a BKK technikailag csak feltételes közbeszerzési eljárást írhat ki: a tender akkor lehet csak eredményes, ha a felújításhoz szükséges teljes fedezet rendelkezésre áll – írja a BKK a BudaPestkörnyéke hírportál szerkesztőségének küldött közleményében.

Indulhat a közbeszerzés

Az Igazgatóság döntése alapján a feltételes, tárgyalásos közbeszerzési eljárás kiírása a napokban megjelenik. A tervezett ütemezés szerint – eredményes eljárás esetén – a BKK a nyertes vállalkozóval 2021. február végén köthet szerződést.

Amennyiben a felújításhoz szükséges teljes fedezet rendelkezésre áll, a kivitelezési munkálatok márciusban kezdődhetnek el, a teljes felújítás tervezett időtartama 30 hónap – amelyből a Lánchíd legfeljebb 18 hónapig lesz lezárva a forgalom elől –, azaz a rekonstrukció 2023-ra fejeződhet be.

A Lánchíd-felújítás kivitelezőjének feladata lesz újjáépíteni az átkelő közúti pályáját és gyalogos járdáit, javítani az acélszerkezeteit és azok korrózióvédelmét, restaurálni és felújítani a gyalogos korlátokat.

A budai és a pesti oldalon is szakszerűen restaurálni a kőoroszlánokat, visszaépíteni a hiányzó műemléki elemeket, a híd új LED-technológiás, változtatható színképű közvilágításának kialakítása.

A biztonságos közlekedés érdekében gyalogátkelőhely létesítése a pesti hídfő északi és déli járdájára között, kiszélesíteni a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat, átépíeni a lépcsőket,

rendezni, roncs- és lőszermentesíteni a hídkörnyéki Duna-medret, korszerűsíteni a hajózási jelzéseket.

A Lánchíd a felújítás megkezdéséig is biztonságos marad, amelyről a napi rendszerességű ellenőrzéssel a Budapest Közút munkatársai gondoskodnak.

Kiemelt kép: Lánchíd – Fotó: BPK