Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt a várpalotai nőt, akinek ötéves nevelt fia játék közben megfulladt tavaly márciusban. A gyermeknek egy kutya lánca tekeredett a nyakára, amíg a nevelőanyja fürdött. A nő ügyvédje szerint a három gyerekről gondoskodó asszonynak beteg anyját is el kellett látnia, és nem tudott megbirkózni a rá nehezedő terhekkel. 

Felakasztotta magát

Aznap, mikor Gertrúd éppen elbúcsúzott gyógyíthatatlan, végstádiumú betegségben szenvedő, haldokló édesanyjától a kórházban, az ötéves nevelt gyermeke, Benjámin egy szörnyű baleset következtében egy lánccal felakasztotta magát az emeletes ágyra. Az ötvenhat esztendős nőt gondatlanságból elkövetett emberölés miatt másfél év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték a Veszprémi Törvényszéken. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Sérült gyermekeket nevelt

A nőt férje korábban elhagyta, a saját gyermeke mellett nevelőszülőként pedig három, súlyos betegséggel küzdő picit fogadott magához. A 8 éves Hubát születésétől kezdve nevelte, aki autista volt.  „Beniről viszont hivatalosan még nem állapították meg a betegséget, de közel álltunk hozzá. A kilenc esztendős bátyjuk, Marci pedig skizofrén volt. Ő szórakozott azzal, hogy játszásból a nyaka köré tekert dolgokat, ezért mindent igyekeztem elzárni előlük” – mondta a bíróságon a nő.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Elvették tőle a gyerekeket

„Nem is értem, miért mérte rám ezt a csapást a sors…” – csuklott el a hangja. A fiókban tartotta a láncot, amivel a házuk előtt lévő padot rögzítette a fához. A tragédia után a többi gyereket azonnal elvették tőle, különböző nevelőotthonokban kerültek.

Sokkot kapott

„A fiam és az édesanyám elvesztése olyan sokk volt hirtelen, amit nem kívánok senkinek. Utóbbit meg sem tudtam gyászolni. Az ember ilyenkor keresi a miérteket, de erre nincs magyarázat. Sokkot kaptam, amikor megláttam felakasztva Benit. Feldolgozni sosem lehet, talán majd az idő enyhíti a fájdalmat. A gyerekekről nem mondok le, megtalálom a módját, hogy tarthassam velük a kapcsolatot!” – mondta sírva a Blikknek H. Józsefné.

Nem ment el a temetésre

Gertrúd jelenleg konyhai kisegítőként dolgozik, s a huszonegy esztendős fia az egyetlen támasza, aki mindenben mellette áll. Benike búcsúztatójára nem engedték, hogy elmenjen a saját biztonsága érdekében, de nem is volt olyan állapotban, hogy képes lett volna rá. A fivérei úgy tudják, megbetegedett és „felköltözött mamával a mennyországba.”

Lovacskásat játszottak

Az asszony azt mesélte, hogy a skizofréniában szenvedő Marci gyakran tekert különböző tárgyakat a saját és az öccse nyakára.  „Előfordult, úgy játszott lovacskás játékot vele, hogy az ugrálókötelet a nyakán áthúzta, és azt két végénél fogva „gyí paci” biztatással noszogatta, de olyan is előfordult, hogy a tornazsákjának madzagját olyan szorosan tekerte a saját nyakára, hogy a tanárnak kellett eltávolítania”.

Kidobta a játékot

A nevelőanya egyszer azt is észrevette, hogy a gyerekek emeletes ágyának alsó szintjén alvó Beni nyakára van tekerve a játék tűzoltóautó gumicsöve. Ezután a veszélyes eszközöket kidobta, ám a tragédia sajnos így is megtörtént.

A fürdőszobában volt

A végzetes napon, amíg a nő a fürdőben volt, valamelyik gyerek kivette a fiókból a láncot és a szobába vitte. Amikor nem sokkal később bement, Beni már lebicsaklott fejjel, élettelenül lógott felakasztva. A lánc egyik fele az emeletes ágy második létrafokára volt rögzítve, a másik pedig a nyakára.

Elszorította a verőereit

A kisfiú a mellette lévő játékdobozról nem tudott felállni, miközben a fémlánc a nyaki verő- és visszereit elszorította, az emiatt kialakult oxigénhiányos állapot miatti agykárosodás pedig a halálához vezetett. A tárgyaláson az ügyész kiemelte, számolnia kellett volna a nőnek azzal, hogy a gyerekek számára elérhető helyen tartott láncok a kezükbe kerülve halált okozhatnak.

Jogerős az ítélet

A nő ügyvédje szerint a rendszer hibája, hogy három speciális nevelést igénylő gyerek egy egyedülálló nőhöz került. Szerinte Gertrúd nem tudott ezzel a teherrel megbirkózni. A bíróság végül jogerősen felfüggesztett börtönre ítélte az egykori nevelőszülőt. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: helyszínelés a várpalotai lakásban – Forrás: deltahitek.hu