Nem elírás a cím: közel 700 kilométert barangolt a ragadozó, mire elért a magyar főváros térségébe. Ugyan vélhetően nem beszélhetünk rekordról, mivel a farkasok általában hatalmas utat képesek megtenni.

Már a főváros közeli kertek alatt ólálkodhat

A svájci Surselva régióból indult útnak, most Budapest közelében járhat egy farkas. A Wolf Switzerland Group Facebook-posztja csak M237-es egyedként azonosítja a fenevadat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hatalmas távolságot tett meg

Légvonalban több mint 700 kilométert tett meg közel egy év alatt, azonban ez a valóságban jóval több, ugyanis több kitérőt is tett menet közben, nem nyílegyenesen érkezett. A szervezet posztolt is egy térképet, amelyen jól látszik útvonala.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Mindez így fest a térképen

Erről érkezett

Mint az látható, hogy Svájc közepéről indult el, érinthette az olasz határt, majd keresztülvágott egész Ausztrián. Közben tett egy hatalmas kitérőt Bécs felé, majd a magyar határ felé vette az irányt. Sopron alatt lépett be az országba, majd a Bakonyban barangolt.

Hatalmas kitérőket tett

Az utolsó ismert pontja Székesfehérvár környékén, a Vértesben volt. Okkal lehet feltételezni, hogy Budapest felé vette az irányt – már csak abból is, hogy Bécsnél is tett egy kitérőt – feltehetően a városban több ételszerzési lehetőséget remélhet.

Új területeket keresnek maguknak

A szakértők azt tippelik, hogy az állat 2021-ben születhetett és egy éve tavasszal indult el több országot is meghódító útjára. Teljesen megszokott, hogy a fiatal hímek elhagyják falkájukat, s megpróbálnak valamilyen területet keresni, mielőtt elérik az ivarérettséget.

Rekordközeli, de csak majdnem

Ugyan már korábban is előfordult, hogy sikerült egy-egy példány vándorlását követni, de kimondottan ritka, hogy egy farkas esetén azt is látni lehet, honnan indult és merrefelé tart. Noha ez még nem rekord, de az egyik leghosszabb út, amit farkas megtett.

Óvatosságra kérik a vadászokat

A Vértes Elővilága csoportban külön felhívták a figyelmet az állat jelenlétére. A posztban emlékeztetnek, hogy vadászatra jogosultak fokozott elővigyázatossággal járjanak el, ha aranysakálra, vagy kóbor kutyára helyezik célkeresztjüket. A faj lövés előtti beazonosítása a vadász felelőssége.

Nem megy az ember közelébe

Szinte hihetetlen, hogy egy egyed képes volt túlélni egy ekkora vándorlást, mivel útja során számtalan autópályát, utat, folyót, vagy éppen vasutat keresztezett. Ugyanakkor kevés esélye van annak, hogy meglátjuk, ugyanis a farkasok kifejezetten kerülik az ember közelségét. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk Pixabay-illusztráció.)