Felfüggesztette Szarka Gábor kancellár és Novák Emil általános rektorhelyettes a Színház- és Filmművészeti Egyetem őszi félévét. Erről péntek este fél hét előtt nem sokkal küldtek hivatalos tájékoztatót a hallgatóknak.

Blokád

A levélben azt írják, a blokád miatt az egyetem vezetése már több mint egy hónapja nem tud bejutni az egyetem épületeibe, emiatt nem látnak rá az oktatás tényleges folyamataira, korlátozottan tudnak csak döntéseket hozni, és nem tudják ellenőrizni a létesítmények rendeltetésszerű működését – írja a Telex.hu.

Elutasították a hallgatók

Azt állítják, az egyetem működésének konszolidálása érdekében tett tárgyalásokat a hallgatók és az oktatók elutasították. 

Döntések

„A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, mint a Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartója az alábbi döntéseket hozta, melyekről tájékoztatja az Oktatási Hivatalt is.

Az oktatás feltételei nem biztosíthatók

Az Alapítvány Kuratóriuma megállapította, hogy jelen körülmények között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az oktatás feltételei, a hallgatói jogok érvényesülése és védelme, a megfelelő és biztonságos munkakörülmények, valamint az Egyetem akadémiai autonómiája nem biztosítható. 

Nem végezhető oktatási tevékenység

A 2020/2021-es tanév 2021. február 1. napjától folytatható, addig oktatási tevékenység az egyetemen semmilyen formában nem végezhető – írják.

Nem fogadják el a krediteket

Az első félévben felvett tárgyakhoz tartozó krediteket nem fogadják el, de a kuratórium felkérte az egyetemi vezetést, hogy intézkedjenek a tanév szükség szerinti meghosszabbításáról, hogy az első féléves tárgyak teljesítése biztosítva legyen.

Kapnak ösztöndíjat a hallgatók 

Azt is írják, hogy a fenntartói döntések nem érintik a hallgatók jogviszonyának fennállását, nem eredményezik a hallgatói jogviszonyok szünetelését vagy megszűnését, mint ahogy nem érintik a munkaszerződéseket és a Diákhitel szerződéseket, a szociális és tanulmányi ösztöndíjakat pedig ugyanúgy kiutalják a diákoknak. 

Zárva vannak

„Az egyetem épületei 2020. november 9. napjától 2021. február 1. napjáig oktatási tevékenység és kollégiumi lakhatás tekintetében zárva tartanak.”

Megoldják a lakhatást

Azoknak a kollégiumi diákoknak, „akik lakhatásukról átmenetileg nem tudnak gondoskodni, indokolással előterjesztett kérelmük alapján a kancellár elhelyezést biztosít”.

Tandíjat nem kell fizetni

A hallgatókat február 1-ig térítési díj fizetési kötelezettség nem terheli, a már teljesített befizetések visszajárnak nekik, vagy jóváírhatják a tavaszi félévben. 

Kiemelt kép: Az SZFE főbejárata – Fotó: BPK