A gödi képviselő-testület pénteken ismét napirendre vette és meg is szavazta azt a beadványt, amely két hétre felfüggeszti Balogh Csaba momentumos polgármestert. A legérdekesebb az egész ügyben, hogy a polgármester saját szövetségeseivel is összekülönbözött, most a helyi Fidesz összeállt a korábban Balogh Csabát támogató DK-val, LMP-vel és a Jobbikkal, hogy kinyírják a település vezetőjét.

Kemény döntést hozott a gödi képviselő-testület. Felfüggesztették a momentumos polgármester, Balogh Csabát. A Momentum az ügyben „Samsung-koalíciót” emleget, jelezve, hogy a felfüggesztést a Fidesz mellett a DK, az LMP és a Jobbik támogatta.

A felfüggesztés lehetőségét már két héttel ezelőtt is megszavazták a képviselők egy fegyelmi eljárással együtt, de akkor Balogh a döntés felülvizsgálatát kérhette. A felfüggesztést Balogh Csaba ezután bíróságon támadja meg.

A gödi polgármester körül először a Samsung-gyár miatt kezdett izzani a levegő. Amikor megpróbálta megnehezíteni a milliárdos beruházást, a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította a területet. Ezzel jelentős adóbevételektől esett el a város.

Balogh Csaba fiatal telekommunikációs menedzserből lett Göd polgármestere, a multiknál működő vezetői módszerek láthatóan nem működnek a politikában. Két szövetséges alpolgármesterét kirúgta, mert szerinte nem csináltak semmit, azt monda róluk, hogy alkalmatlanok.

A politika azonban nem feltétlenül a teljesítményelvűségről, inkább a szövetségekről szól. A Momentum két szövetségese, a DK és a LMP bevédte az elzavart alpolgármestereket és összeállt a Jobbikkal valamint a helyi Fidesszel. Így közösen meg tudták szavazni a polgármester felfüggesztését.

Hogyan lehet kirúgni egy polgármestert?

Egy polgármestert bármennyi alkalommal fel lehet függeszteni a hivatali ideje alatt, ha azt a képviselő-testület minősített többsége megszavazza. A felfüggesztés idején az alpolgármester irányít. A gödi helyzet pikantériája, hogy Balogh Csaba korábban leváltotta az alpolgármestereket, így most a jegyző a legfontosabb hivatalban lévő ember Gödön.

Egy polgármestert csak úgy lehet kirúgni, ha a képviselő-testület feloszlatja önmagát. Kevés esély van arra, hogy a gödi testület feloszlassa magát, hiszen egy időközi választás kimenetele bizonytalan, azonban a polgármester munkáját hosszú időre blokkolhatják.

Kieemlt kép: Balogh Csaba, Göd polgármestere