Illegális akkumulátorhulladék-raktárra bukkantak egy elhagyatott ikladi ipartelepen, a helyszínre a rendőrség és a katasztrófavédelem is kivonult. A helyszínen készített képekből az derült ki, hogy egy vegyi anyagokat gyártó cég fekete porral belepett zsákjaiból is került a Pest vármegyei településen található telepre. A dél-koreai vállalat nagy mennyiségben állít elő akkumulátorgyárak számára különböző alapanyagokat.

Felhalmozták a hulladékot

A Pest megyei község határában található iparterületen egykor gumiabroncsok feldolgozását végző cég működött, most nagy mennyiségű darált gumit „tárolnak” a földre ömlesztve és nagy zsákokban, de számos egyéb hulladékot is felhalmoztak a telepen, amin négy jó állapotú raktár is áll.

Erős vegyszerszagot éreztek

A raktárak ablakait belülről bedeszkázták, néhány azonban kitört. Az épületek környékén erős vegyszerszag érezhető, a bűz feltételezett okozója a csarnokokban álló leselejtezett akkumulátorhulladék – írja az Átlátszó.hu.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Akkucellák a raktárban

Az Átlátszóhoz eljutott fotók alapján a raktárakban tárolt hordókban lítiumionos akkucellák vannak. A helyszínen készített képekből az is kiderül, hogy a Lotte Chemical nevű, vegyi anyagokat gyártó cég fekete porral belepett zsákjaiból is került az ikladi telepre. A dél-koreai vállalat nagy mennyiségben állít elő akkumulátorgyárak számára különböző alapanyagokat. Ezen a telepen egyébként csak műanyag-, gumi- és textil-hulladék lenne tárolható.

Feljelentést tettek

A rendőrség és a katasztrófavédelmi hatóság július 5-én egy bejelentés után vonult ki a telepre, az illegálisan tárolt hulladék vizsgálatához katasztrófavédelmi szakértők is érkeztek. A bejelentő az ügyben a rendőrségen feljelentést is tett.

Nem tartották be az előírásokat

Június végén, szintén az Átlátszó írt arról, hogy a dél-koreai SungEel Kft. Bátonyterenyén és Szigetszentmiklóson létesített üzemében nem tartottak be alapvető technológiai előírásokat, ezért a céget már többször megbírságolták. A bátonyterenyei gyárban például több száz tonna, akkumulátormegsemmisítésből származó, engedély nélkül tárolt hulladékot találtak az ellenőrök egy március végi ellenőrzésen.

Rosszul jártak a kormányhivatalnokok is

A kormányhivatalnokok erős oldószerszagot éreztek, és magukon bőr- és nyálkahártya irritációt is tapasztaltak, mielőtt 31,5 millió forintra megbüntették az üzem tulajdonosát.

Rengetegen lettek rosszul

A BudaPestkörnyéke.hu június elején írt arról, hogy rengetegen lettek rosszul az éppen épülő iváncsai akkumulátorgyárban. Információk szerint ismeretlen anyag kerülhetett a levegőbe, a dolgozók ennek belégzésétől lettek rosszul.

Ismeretlen anyag

A Szabad Európa úgy tudja mindez az akkumulátorgyár Elektród nevű részlegében történt, úgy tudni valamilyen ismeretlen anyag jutott a levegőbe, a dolgozók ezt lélegezték be, majd lettek rosszul. Többtucatnyian érintettek, a legtöbbeknél hányás és hasmenés jelentkezett, de volt, aki kiütéses lett. 

Védőruha nélkül

Az érintettek állítólag védőruha nélkül dolgoztak a gyárban, és olyan nehézfémekkel érintkeztek, mint a kobalt vagy a nikkel. A gyár vezetői szigorú hírzárlatot rendeltek el az eset után, de úgy tudni, hogy orvosi kivizsgálásra küldték az érintett személyeket. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: