Hosszú ideje áldatlan állapotok uralkodnak a Fekete István Általános Iskolában. A kormány szerint tervben van egy új épület felhúzása, de a szülőket erről még senki sem tájékoztatta.

Hatalmas kontraszt

5,5 milliárd forintból épült új általános iskolát adtak át Maglódon, miközben az onnan néhány kilométerre lévő Gyömrőn nagyon lepusztult állapotban van az iskola – hangzott el az RTL híradójában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Szeretnék bevasalni az ígéretet

A gyerekek egy része konténerben tanul, más részük pedig egy közösségi házban, miközben az iskola felújítását a pénzhiányra hivatkozva állította le a kormány. A Fekete István Általános Iskola beázik, kilógnak a vezetékek, és mállik a vakolat. A szülők két éve próbálják elérni, hogy az állam betartsa a szavát.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Patkányok és szennyvíz a konténerekben

Májusban az intézményt fenntartó Monori Tankerületi Központ előtt tüntettek, akkor a tankerület vezetője is egyetértett velük. Az iskolában annyi a gyerek, hogy konténerekben is folyik az oktatás. Ezeket viszont néha elönti a szennyvíz, és a szülők szerint patkányok is vannak. Egy rágcsálót még a csatorna kamerája is rögzített a múlt héten.

Megosztva tanulnak

Azután kiderült, hogy kevés konténer érkezett, és sok gyermeknek új helyet kellett találni. A Prauz József Közösségi Házban kezdhetnek hétfőn azok a gyerekek, akiknek nemhogy az iskolában, de a konténertermekben sem jutott hely.

Maglód jobban járt

A szülők viszont azt mondják, itt legalább biztonságban lesznek a gyerekek, mert bár itt is omladozik a vakolat, de az iskolához képest ez az épület jobb állapotban van. Szombaton négy kilométerrel odébb Maglódon adtak át egy 5,5 milliárd forintért épült általános iskolát.

Nem döntöttek

Mindent megteszünk, hogy így legyen, és minél előbb kell egy konténeriskola, amelyet szintén bővíteni kell és ezt is meg fogjuk tenni – felelte a riporter kérdésére az átadó után a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely. Az új iskola építéséről viszont még nincs döntés.

Állítólag a kormány előtt van a döntés

Most ott tartunk, hogy ennek az évnek a második felében a konténeriskola meg fog épülni azon az ideiglenes helyen, ahova tervezték. A Klebelsberg Központtal közösen végezzük ezeket az előkészítő munkákat, és utána pedig benne van abban a csomagban, ami az új tervezés és az új épület építésével kapcsolatban is a kormány előtt van – mondta a térség fideszes képviselője, Szűcs Lajos.

Csak reménykedni tudnak, hogy mihamarabb nekifognak

A szülői munkaközösség vezetője azonban arról számolt be, hogy több levelet is írtak már de az új iskola építéséről semmilyen tájékoztatást nem kaptak. „Nem tudjuk, hogy mikor fog elkezdődni, tehát reményeink szerint még mindig reménykedünk abban, hogy minél hamarabb, hiszen a felsős iskolának az állapota eléggé aggasztó” – magyarázta Siegl Tünde.

A maglódi iskola remekül néz ki

Az újonnan átadott maglódi iskolát digitális táblákkal szerelték fel, nagy tornacsarnokot építettek hozzá, és a tantermek is tágasak és világosak lettek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A csatorna összeállítása itt tekinthető meg

(Kiemelt képünkön a gyömrői konténeriskola, forrás: Facebook.)