Átadták Csepel új szabadidőparkját kedden. A csillagtelepi Tejút parkban egy futókört, sportpályát, fitneszteret, játszóteret és pihenőteret alakítottak ki, 420 millióba került.

A Tejút park Csillagtelepen, a II. Rákóczi Ferenc út, a Rakéta utca és a Tejút út által határolt területen valósult meg. A közeli lakótelep neve után a kozmosz, az űr témája jelenik meg a park játszóterein, a többi között planetáriumot, rakétát mintázó mászókát építettek, a földbe süllyesztett kráterben trambulin van, oda pedig csúszdán, kötélen, kapaszkodógömbökön lehet leereszkedni.

Kialakítottak egy 15×28 méteres játékterű öntött gumiburkolatos többfunkciós, elkerített sportpályát is focikapuval, kosárpalánkokkal. A parkba telepítettek továbbá egy “okososzlopot”, amely a park egész területére sugározza a wifi-jelet, a kijelzőjén pedig az UV-sugárzás erősségéről tájékoztat. Kialakítottak illemhelyet és pelenkázót is.

2019 áprilisában döntött úgy a kormány és a fővárosi önkormányzat vezetése, hogy – mivel abban az évben Budapest volt Európa sportfővárosa – 2,151 milliárd forintból hét családi szabadidőparkot hoznak létre Budapesten, ezek egyike a most átadott Tejút park.

Az elmúlt években Csepel önkormányzata nagy hangsúlyt fektetett a parkok, zöldterületek felújítására, példaként említették az átadón a Rákóczi kert-Családok partját, a Brenner János parkot, a Bringaváros – Kresz parkot, és jelenleg is folyik a Daru-domb megújítása.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere megköszönte a kivitelezésben részt vevők munkáját, a kormánynak a finanszírozást, Tarlós István volt főpolgármesternek és Szentkirályi Alexandra volt főpolgármester-helyettesnek pedig a közbenjárásukat, amely nélkül – fogalmazott – nem kaphatta volna meg a főváros a pénzt és nem valósulhatott volna meg a Tejút park a 21. kerületben.

Zakar András, a Főkert Zrt. vezérigazgatója elmondta: 59 fát ültettek a park körül, négyezer évelő növényt ültettek, 6900 cserjét telepítettek, és 300 méteres futókört alakítottak ki.

Szólt arról is, hogy bár a park már korábban elkészült, a koronavírus-járvány miatt csak most tudták felavatni. Megköszönte a helyi lakosoknak, hogy tiszteletben tartották a park eddigi lezárását.

A szabadidőparkot a Főkert Nonprofit Zrt. beruházásában valósították meg 420 millió forintból.

MTI – Kiemelt kép: Helysezíni felvétel – Forrás: Facebook/Borbély Lénárd