Felfüggeszti a kormány a járványügyi intézkedéseket az október 23-i és a halottak napi rendezvények idejére. Mindeközben rohamosan nő a fertőzés terjedése Magyarországon, jelenleg 1000 koronavírussal fertőzött beteget ápolnak kórházban.

Október 23-i rendezvények

Az október 23-i ünnepségeken nem lesznek érvényesek a járványügyi korlátozások. Ez magába foglalja a nemzeti ünnep állami és önkormányzati rendezvényeit, valamint a Békementet is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Halottak napi rendezvények

Ugyancsak feloldja a kormány a koronavírus-járvány miatti korlátozások a halottak napja alkalmából tartandó egyházi, állami, önkormányzati megemlékezésekre.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Nincs szükség korlátozásokra

Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt mondta, a járványügyi szakemberek és az operatív törzs álláspontja szerint ugyanis korlátozások nélkül is biztonságosan lebonyolíthatók az ünnepi rendezvények.

Ezren vannak kórházban

A keddi adatok szerint csaknem ezer ember fekszik kórházban koronavírus miatt. Közülük 144-en vannak lélegeztetőgépen, 859 új esetet találtak 24 óra alatt, és 16-an meghaltak a betegségben.

Dupla sebességgel terjed a járvány

Vattay Gábor, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője szerint egyértelmű, hogy felgyorsult a járvány, sőt, egyenesen azt állítja, hogy dupla sebességre kapcsolt. Két hét múlva pénteken, már napi kétezer esetre lehet számítani, november végén pedig napi hatezerre” – ezt mondta a RTL Híradónak.

November végén lehet a csúcs

A fizikus azt mondta, akár már erre a hétvégére napi 1500 körüli új esetet várhatunk, két hét múlva pedig már napi 2000 új eset lehetséges. Vattay Gábor november végére várja a csúcsot napi 5-6 ezer esettel, majd ezt követően néhány héttel napi 60 áldozattal számol.

Kritikus a helyzet Romániában

Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttestek sorakoznak, a temetkezési vállalatok járművei pedig sorban állnak a kórházak udvarán – jelentette kedden a Digi24 hírtelevízió.

Korábban kellett volna szigorítani

Romániában már három hónapja meghaladja az 1,1-et a reprodukciós ráta, amely azt mutatja, hogy egy fertőzött hány másiknak adja át a fertőzést. Járványügyi szakember szerint „két hét is sok lett volna”, és a döntéshozóknak ilyen körülmények között már rég szigorítaniuk kellett volna a járványügyi korlátozásokat.

Rekordok nőnek meg

A román stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint Romániában ismét megdőlt a fertőzési és halálozási rekord: az utóbbi 24 órában 18 863 embernél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, ami 40 százalékkal haladja meg az elmúlt két hét átlagát.

561 halott

Az utóbbi 24 órában 561 koronavírusos beteg halt meg, ami több mint 80 százalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot. A kórházakban már csaknem húszezer koronavírusos beteget kezelnek, közülük 1805-nek jutott hely az intenzív terápián.

Külhonból is jönnek a Békemenetre

A Civil Összefogás Fórum szervezésében október 23-án rendezik Budapesten a Békemenetet. A rendezvényre a határon túlról is érkeznek, Erdélyből is több busznyi szimpatizáns jön.

Itt az útvonal

A menet a tervek szerint 13 órától gyülekezik majd a Műegyetem rakparton, innen indulnak majd 14 órakor a Szent Gellért tér – Szabadság híd – Vámház körút – Astoria – Könyves Kálmán körút – Erzsébet tér útvonalon a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésébe, ahova 15 órára, a miniszterelnök beszédének kezdetére érkeznek meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Semmelweis Egyetem/Kovács Attila