Jelentősen nőtt az utóbbi években az autók száma Magyarországon, a parkolóhely-kínálat pedig egyre szűkösebb, ami megdobta a garázsárakat. Budapesten 5,3 millió forint a garázsok átlagára, ami több mint duplája az öt évvel korábbi értéknek. A kiadós garázsok bérleti díja 25 ezer forint volt februárban. Az 5. kerületben 54 ezer forint a garázsok átlagos bérleti díja, ennyiért Budapesten már szobát is lehet bérelni.

Emelkedő garázsárak

A járvány miatt slágerterületté vált agglomerációba költözők miatt jelentős emelkedésben vannak a garázsárak, különösen a fővárosban – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 50 ezer hirdetés adatainak feldolgozásával mutatja be a garázspiac elmúlt éveit és a mostani helyzetet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több autónak több hely kell

Magyarországon az utóbbi években fokozatosan nőtt a személyautók száma. 2017-ben még 3,47 milliót tartottak nyilván, 2020-ban már 3,92 milliót, ami bő 10 százalékos növekedésnek felel meg, tavaly pedig a becslések szerint meghaladta a 4 milliót. A több autó miatt már eleve több hely kell az autóknak főleg a nagyobb városokban, ám a járványhoz köthető lakáspiaci hatás is megjelent a garázspiacon.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

24 százalékos drágulás

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: “Megugrott a kereslet az nagyvárosok agglomerációiban lévő lakóingatlanok iránt. A fővárosi agglomerációban például az eladásra kínált lakások és házak átlagos négyzetméterára idén februárban 597 ezer forint, ami éves szinten 24 százalékos drágulás jelent a járvány előtti időszakhoz képest.

Munka miatt ingáznak az emberek

2019 és 2017 első hónapjaihoz viszonyítva pedig 69 és 150 százalékos áremelkedésnek felel meg. Nemcsak a budapesti vonzáskörzet, hanem a megyeszékhelyek többségének agglomerációja is felértékelődött. Az agglomerációs településekre költözők jelentős része a munkája miatt ingázik, ez pedig az amúgy is egyre borsosabb árú garázsok iránti keresletet tovább élénkítette.

Mennyiért kaphatóak a garázsok? Mennyiért lehet bérelni?

Rövid és hosszabb távon is jelentős áremelkedést mutatnak a garázsok. A fővárosban idén februárban az eladásra kínált garázsok átlagára 5,3 millió forintot tett ki. Ez az egy évvel korábbit 9 százalékkal haladja meg. 2019 és 2017 februárjával összevetve azonban jóval látványosabb, 30 és 121 százalékos az áremelkedés.

Kevés a garázs

A fővároson belül több városrész van, ahol mindössze néhány garázs van a kínálatban, ilyen például az 1. vagy éppen a 12. kerület. Az 5. kerületben viszont egyetlen eladó garázs sem volt az elmúlt másfél évben.

54 ezer egy garázs

A kiadó fővárosi garázsoknál 25 ezer forintnál járt az átlagos havi bérleti díj, ez 14 százalékos éves drágulást jelent, az öt évvel ezelőttihez képes pedig 25 százalékos a többlet. A szűk garázskínálat szemlélteti az is, hogy bérelhető garázsok éppen akadnak az 5. kerületben, ám az átlagos havi díj átlagosan 54 ezer forint. Ennyiért Budapesten már egy szobát is ki lehet bérelni egy hónapra.

Kevés a parkolóhely

Az ingatlan.com szakértője szerint az sem segít a helyzeten, hogy az előírások ellenére az elmúlt években felépült társasházakban nem készült minden lakáshoz parkolóhely. A beruházók jelentős része inkább élt a lehetőséggel, és pénzzel váltotta ki ezt a kötelezettségét az önkormányzatok felé.

További drágulás várható

Balogh László szerint a jelenlegi folyamatok csak erősödhetnek a későbbiekben, aminek eredménye további garázsdrágulás és a bérleti díjak növekedése lehet. Ráadásul a garázsbérbeadás hozamszintje már meghaladja a lakásokét, ami további befektetői rohamot indíthat a parkolóhelyek iránt. Ez viszont még tovább szűkítheti a kínálatot és emelheti az eladó garázsok árát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Parkolóháza a Mammutban – Fotó: BPK