25 éve nem járt pápa Magyarországon, most megérkezett Ferenc pápa Budapestre, az 52. Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére. A repülőgépe nem sokkal nyolc óra után szállt le Ferihegyen, ezt követően a TEK konvojával érkezett a Hősök terére. Kövesd velünk percről-percre, mit csinál a pápa Budapesten és mi történik a Hősök tere környékén.

14:17 Elindult Pozsonyba

Ferenc pápa 15:30-kor érkezik a pozsonyi repülőtérre, ahol üdvözli őt a három legfőbb közjogi méltóság. A fogadtatás után 16:30-kor egy ökumenikus találkozón vesz részt a pozsonyi Apostoli Nunciatúrán, vagyis a Szentszék pozsonyi nagykövetségén. Ferenc pápa ott beszédet is mond, majd ugyanott magántalálkozója lesz a Jézus Társasága képviselőivel, a jezsuitákkal. Az egyházfő 3 napig marad a szomszédos Szlovákiában, ahol több nyilvános eseményen is részt vesz.

13:31 Elénekelték a Himnuszt

A pápai és a magyar himnusz lejátszásával és a Boldogasszony Anyánk záróénekkel véget ért a zárómise és az 52. Eucharisztikus Kongresszus is.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

13:31 Véget ért a mise

Forrás: MTI

13:30 Magyarrul köszönt el a pápa

Az esemény záróakkordjaként Ferenc pápa megtartotta az  Angelust  is, magyarul is köszönetet mondott az 52. Eucharisztikus Kongresszusért és a budapesti látogatásért. Magyarul mondta ki azt is, hogy  Isten áldd meg a magyart! 

11:51 Ferenc pápa a Hősök terén misézik

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

11:18 Ferenc pápa érkezik a zárómisére

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

11:05 Karácsony Gergely is pápát várja

“A pápára várva. Ferenc pápa első beszédében a Lánchídról szólt, a hídról, ami összeköt, ami annak szimbóluma: együtt haladjunk előre. Budapest szeretettel köszönti a Szentatyát!” – írja a főpolgármester a Facebookon.

11:04 A főpolgármester a Hősök terén

Forrás: Facebook

11:00 Köszönti a zarándokokat

Az Andrássy úton egy férfi egy kisbabát adott Ferenc pápa kezébe. A Szentatya megpuszilta a gyermeket, majd visszaadta vélhetően az édesapjának.

10:59 Ferenc pápa egy kisbabát vesz a kezébe

Forrás: MTVA

10:55 Elindult a pápa az Andrássy úton

Ferenc pápa a Szépművészeti Múzeumnál beült a pápamobilba, majd a Dózsa György úton keresztül az Andrássy útra megy. Itt köszönti a zarándokokat.

10:50 Tóth Gabival posztolt Varga Judit

Az igazságügyminiszter is a Hősök terén van, ezt a Facebookon közzétett fotójából tudtuk meg. “A Szentatyára várva Tóth Gabi múvésznővel” – ezt írta Varga Judit az alábbi fotójához.

Forrás: Facebook/Varga Judit

09:50 Kezdődik Tóth Gabi előadása a Hősök terén

Mezőkövesdi hímzők díszítik azt a ruhát, amelyet a Sugarbird tervezett Tóth Gabi számára erre az alkalomra. Az énekes matyó hímzéses, fekete ruhában lépett színpadra.

09:49 Módosították Tóth Gabi szövegét

Tóth Gabi módosította az Az én szívem című szám refrénjét. Mindez Ferenc pápa miatt történt, hogy szalonképesebb legyen a szöveg. Az erdőben szeretkeznénk kezdetű sort, erdőben ölelkeznénkre módosították.

09:48 Ferenc pápa, Orbán Viktorral, Áder Jánossal és Semjén Zsolttal

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ferenc pápa találkozója (b3) Áder János köztársasági elnökkel (j2) és Orbán Viktor miniszterelnökkel (j3) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban 2021. szeptember 12-én. Jobbról Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

09:44 Áder János kezet fog Ferenc pápával

Forrás: MTI/Fischer Zoltán

09:38 Szépművészeti Múzeum

Az MTI lehozta az első képeket Ferenc pápa és a magyar kormány tagjainak találkozójáról. A katolikus egyházfőt Orbán Viktor, Áder János és Semjén Zsolt fogadja.

09:35 Orbán Viktor kezet fog Ferenc pápával

Forrás: MTI/Fischer Zoltán

09:24 Zajlanak a tanúságtételek

Közben a Hősök terén Kubik Anna Kossuth-díjas színművész római katolikus hitéről beszél több ezer ember előtt.

09:02 Hősök tere

Megérkezett a pápa a Hősök terére, a Szépművészeti Múzeumba. Egy pillanatra lehetett csak látni. Itt találkozik Orbán Viktorral és Áder Jánossal, valamint több vallási vezetővel, és talán megkóstolja a a dunaharaszti cukrászmester sütijét, ami erre az alkalomra készült. Ferenc pápa is megnyalja majd mind a 10 ujját a dunaharaszti cukrászmester süteménye után

08:53 Dugó a konvoj miatt az M3-ason

Forrás: Facebook/Gödöllői csoport

08:42 A pápa konvoja az M3-as bevezetőn

Forrás: M1

08:31

A katolikus egyházfő a repülőtérről egy Volkswagen Passattal a Szépművészeti Múzeumba indult, ahol állami és egyházi vezetőkkel találkozik. A konvoját a Terrorelhárítási Központ biztosítja.

08:24 Megörült a pápa régi ismerősének, Erdő Péter bíborosnak

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

08:23 Ferenc pápa kilép a gépből, reggel 6-kor indult Rómából

MTI/Koszticsák Szilárd

08:20

A katolikus egyházfő a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére érkezett Magyarországra. Ferenc pápát katonai tiszteletadás mellett egyházi és állami és delegáció fogadta, élükön Michael August Blume apostoli nunciussal, Erdő Péter bíborossal, esztergom-budapesti érsekkel, Veres Andrással, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökével. Magyar részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes; Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára fogadta a pápát.