Hétfő 15 órától folyamatosan érkeznek a szimpatizánsok a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és Oltalom hajléktalanmentő egyesületének józsefvárosi épületéhez, miután ma reggel NAV ellenőrök szállták meg az egyesület székhelyét. Iványi Gábort nem engedték be az épületbe, annyit mondtak neki, hogy egy büntetőügy miatt nyomoznak. 18 órától szimpátiatüntetést tartanak az ellenzéki pártok a Dankó utcai épület előtt.

Amint arról a BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt, reggel 9-kor 30 NAV-ellenőr érkezett Iványi Gábor lelkész a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és Oltalom hajléktalanmentő egyesületének józsefvárosi épületéhez. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem mutatták meg a felhatalmazást

A lelkész azt mondta, többen oldalfegyvert viseltek, de azt nem mutatták meg, hogy milyen felhatalmazás alapján végeznének náluk ellenőrzést. Iványi Gábor csak a sajtó jelenlétben nézte volna meg az erről szóló papírt, az adóhivatal munkatársai azonban ezt csak négyszemközt mutatták volna meg neki.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Lecserélték a zárat

Iványi Gábor közölte az ellenőrökkel, hogy az épületben semmilyen dokumentumot nem őriznek, a pénzügyi papírokat és adatokat a főiskolán, az ottani számítógépeken őrzik. A lelkész szerint ez nem érdekelte az ellenőröket „betörték az iroda ajtaját, lecserélték róla a zárat, és turkáltak az asztalán”.

Orbánhoz küldte őket

A Telex szerint az egyik ellenőr azt mondta, egy adócsalási ügyben nyomoznak. A lelkész szerint ez felháborító, hiszen ma is 800 embernek adtak melegételt, és működnek az egészségügyi intézményeik is, miközben nem is követtek el semmilyen adócsalást. Pontosabban, „nem mi követtünk el adócsalást”, mondta Iványi, és azt javasolta a NAV munkatársainak: „menjenek Orbánhoz, és derítsék ki, ő és a cimborái miből gazdagodtak meg”.

Sanyargatják őket

Iványi délelőtt a Népszavának azt mondta a házkutatásról: „Nyilvánvalóan politikai üzenetről van szó”. Szerinte gyötrik és sanyargatják őket, ráadásul egyházának a státuszát 2017 óta nem hajlandóak rendezni.

Tartoznak a NAV-nak

Iványi Gábor azt elismerte, hogy valóban van tartozásuk a NAV felé, de mindez nem lenne, ha az állam például nem vette volna el a támogatásuk jelentős hányadát, aminek ellenére ők tovább működtetik például a hajléktalanmelegedőt és több száz adag ételt biztosítanak a rászorulóknak.

Politikát sejt a háttérben

A lelkész szerint politikai indíttatás állhat a NAV kivonulásának hátterében, mert markáns bírálatokat fogalmaz meg a kormánnyal szemben, és mert felmerült a neve államfőjelöltként.

Demonstrációt tartanak

15 órára a Párbeszéd demonstrációt hirdetett a Dankó utcai épület elé. A tiltakozáson megjelent többek közt Szabó Tímea, Dobrev Klára, Donáth Anna, Szél Bernadett és Jószai Teodóra, valamint  körülbelül 200 szimpatizáns.

Transzparensekkel tiltkoznak a szimpatizánsok

Forrás: Facebook/Jószai Teodóra

Megosztott egyházak

Inotay Gergely, Pest megye 4. számú választókerületének ellenzéki jelöltje, aki hittantanár és gyakorló keresztény a BudaPestkörnyeke.hu hírportálnak hétfő délután az Iványi Gábornál történt adóhatósági kivonulásra úgy reagált, hogy „a Fidesz ennél gyűlöletesebbet nem tudott volna csinálni, minthogy az egyházak között törésvonalat hozott létre és itt is megosztott”.

Újragondolnák az egyházak szerepét

A képviselőjelölt szerint nem szabad elvitatni senkinek az isteni eredetű elhivatottságát, „aki betegápolást, iskolát, egyebet valósít meg, számomra ezeket a krisztusi utak”. Inotay Gergely szerint az ellenzék programjának része, hogy újragondolja és újrakoncepcionálja azoknak az egyházaknak a szerepét is, akik most partvonalra kerültek és egy igazságos elosztást kell létrehozni”.

Gazdasági érdek

Vác és térsége képviselőjelöltje azt mondta, Iványi Gábor mellett azért nem állnak ki az egyházak mert ez egy gazdasági érdek, „amit nem kap meg ő, azt megkapom én”.

„Becsukom a szemem”

„Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan döbbenten nézik most ezt, abban is biztos vagyok, hogy a Nagymaroson élő Beer Miklós, a Váci Egyházmegye nyugalmazott püspöke is legörbült szájjal és nagyon szomorúan nézi ezeket a folyamatokat”. Inotay Gergely szerint ma az egyházi vezetőknél a „becsukom a szemem és hagyom a folyamatokat zajlani” elv működik.

18:00-kor szimpátiatüntetés lesz

Az ellenzéki pártok egyébként hétfő este 18 órára a Dankó utca 11-13 elé szimpátiatüntetést hirdetett. Az eseményen felszólal Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, Karácsony Gergely főpolgármester és Jámbor András országgyűlési képviselőjelölt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt egy helyszínen készült videó

Kiemelt kép: Részlet a fenti videóból