Huszonegy évvel ezelőtt, 2002. december 11-én érkezett a borzalmas hír: elhunyt Schütz Ila. A Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló színművésznőt egy ország imádta, a magánélete azonban boldogtalan és tragédiákkal terhelt volt. 

Öngyilkos lett

A színésznő saját kezével vetett véget az életének. Második férjétől, Dégi István színművésztől 1976-ban született egyetlen gyermeke, Zsolt. A házasság azonban hamar megromlott, így Dégi első házasságából született fia, Dégi János és Zsolt között nem alakult ki szoros testvéri viszony. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mentálisan beteg volt

János azonban, aki szintén a színészi pályát választotta, tartotta a kapcsolatot a fivérével, akinél fiatalon súlyos mentális betegséget diagnosztizáltak az orvosok.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

16 korában veszítette el édesapját

„Zsolt csupán tizenhat éves volt, amikor édesapánk elhunyt. A híresztelésekkel ellentétben apánk nem lett öngyilkos, betegség okozta a halálát. Zsoltot nagyon megviselte az elvesztése, romlottak a tanulmányi eredményei, egyre problémásabbá vált”– mondta korábban a Blikknek a színésznő férjének első gyermeke, Dégi János.

Segíteni akart a fiának

„Ilát rendkívül rosszul érintette, hogy nem tud segíteni a fián, pedig valóban mindent megpróbált. Egy évre még Németországba is elküldte egy családhoz, hátha javul az állapota, de a dolognak rossz vége lett, Zsolt pedig végül hazakerült az édesanyjához” – mondta Zsolt testvére.

Testvérét hívta

Bár nem alakult ki közöttük klasszikusan szoros testvéri viszony, a végzetes decemberi napon mégis János volt az, akit Zsolt felhívott telefonon. Az akkor 26 éves fiatalember ugyanis ott volt a lakásban, amikor az édesanyja elszánta magát a végzetes tettre.

Hívta a mentőket

„Én hívtam ki a mentőket, rögtön odasiettem, és én telefonáltam be a József Attila Színházba, hogy közöljem, mi történt. Nem akarták elhinni…”– fogalmazott Dégi János.

Egy házaspárra íratta a lakását

Schütz Ila élete utolsó éveiben már nem tudta intézni a mindennapi teendőit. Egy ismerős házaspárt kért meg, hogy lássák el a mindennapi tennivalókat, és a lakását is rájuk íratta. A művésznő halála után évekig tartó pereskedés vette kezdetét: Ila testvére, Emma lett Zsolt gyámja, a bíróság pedig végül megállapította, hogy a fiút illeti a lakás.

Eladta a lakást

 A szörnyű emlékekkel teli otthont eladták, Zsolt pedig egy kis lakásba költözött Angyalföldön. Körtvélyessy Zsolt Schütz Ila osztálytársa volt a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művésznek megható emlékei vannak az elhunyt színésznőről.

Nem tudtak segíteni rajta

„Élete utolsó napjaiban találkoztam vele utoljára, egy közös barátunk otthonában. Akkoriban már nagyon mélyen volt lelkileg, hiába próbáltunk segíteni neki, nem sikerült. Úgy érzem, egész életében a boldogságot kereste, de hiába” – mondta a Barátok közt egykori szereplője. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Van segítség!

Ha önne, vagy valakinek a környezetében segítségre van szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot, akár mobiltelefonról is, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt!

Kiemelt kép: Schütz Ila