Kormányrendelet jelent meg kedden. Azok, akik több évtizede szolgálnak, felmentést kaphatnak, és kidolgoztak egy juttatási rendszert is a számukra.

Jöhetnek a fiatalok

Meg kell újulnia a haderő személyi állományának – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A keddi kormányrendelet értelmében felmenti a szolgálat alól a legalább 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkező, 45 évnél idősebb katonákat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezért van szükség a megújulásra

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a modern kor fegyverrendszereinek, hadműveleti és harcászati eljárásainak alkalmazásához jól felkészült, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező, fiatal tiszti és altiszti állomány szükséges. Nincs ez másként a kiképzési és gyakorlatozási feladatok, valamint a toborzási teendők kapcsán sem.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Előrelépési lehetőség

A fiatal katonáknak előrelépési lehetőségre van szükség. Ennek érdekében újítják meg, alakítják át a parancsnoki és tiszti állományt. A Magyar Honvédség parancsnokságainak, alakulatainak valamint támogató szervezeteinek, továbbá a Honvédelmi Minisztérium katonai állományának megfiatalítása a cél.

Már meg is jelent a kormányrendelet

A döntés hivatalosnak tekinthető. Az erről szóló kormányrendelet ugyanis már meg is jelent a Magyar Közlönyben. A döntést egyoldalúan meghozhatja a honvédelmi miniszter.

Ez lesz a feltételeket teljesítő katonák sorsa

A felmentési idő két hónap. A kormány döntött arról, hogy bevezeti a honvédelmi szolgálati juttatást. Ezzel ismeri el a kormány a honvédelemért tett erőfeszítéseiket az ily módon elküldött katonáknak.

Ennyi pénzt kapnak majd

A honvédelmi szolgálati juttatást a következőképpen számolják ki. Ennek mértéke az utolsó illetmény 70%-a. Ez az életkor valamint a nyugdíjkorhatár között hátralévő évek száma szerint évente két százalékkal csökken.

Munka mellett is jár a juttatás

Nem jelent kizáró okot a juttatás alól, ha valaki munkát vállalna a jövőben azok közül, akiket most elküldenek. A honvédelmi szolgálati juttatást teljes összegét meg fogják kapni a 45 évnél idősebb, felmentett katonák egészen az öregségi nyugdíj korhatár betöltéséig.

Nem automatikus a juttatási forma

Ez az új juttatási forma nem automatikus azok számára, akik a rendelet hatálya alá esnek. Egyenkénti miniszteri döntéshez kötik ezt.

Felemelkedhetnek a fiatalok

A rendszerváltás óta nem volt ilyen lehetőség a fiatalok előtt a Honvédelmi Minisztérium szerint. A fiatalítási program keretein belül ugyanis fiatal parancsnoki generáció emelkedhet fel. Mindemellett méltányosan elismerik azok áldozatos munkáját, akik több évtizede szolgálták a hazát.

A veszélyek korába léptünk

Kedden évértékelő értekezletet tartott Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Azt mondta, a veszélyek korában a magyar emberek biztonsága a legfontosabb a kormány számára. Ugyanezeket a szavakat használta Orbán Viktor miniszterelnök is múlt hét szerdai bejegyzésében. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI, Kiemelt kép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter – Forrás: MTI/Kovács Tamás