Az Európai Tanács előtt mondott beszédet csütörtök este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Véleménye szerint Ukrajna megérdemli, hogy az Európai Unió tagja legyen, így arra kéri az unió vezetőit, hogy minél hamarabb döntsenek a tagság kérdéséről. Orbán Viktort külön megszólította az ukrán elnök, néhány kérést fogalmazott meg a miniszterelnökhöz.

Döntenie kell Magyarországnak

Volodimir Zelenszkij csütörtök esti beszédében az Európai Tanács előtt Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult: „El kell döntenie, kivel van. Magyarország egy szuverén állam. Sokszor jártam Budapesten, imádom a várost – nagyon szép, nagyon vendégszerető. És az emberek is. Voltak tragikus pillanatai (a városnak). Meglátogattam a vízpartotokat. Láttam az emlékművet, a Cipők a Duna-parton alkotást”– mondta Zelenszkij a második világháborúban meggyilkolt magyar zsidók emlékművére utalva.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Duna parti cipők

„Figyelj ide Viktor, tudod, mi folyik Mariupolban? Ha tudsz, menjen ki a saját rakpartodra. Ezt csinálja ma Oroszország. Ugyanazok a cipők. Mariupolban ugyanazok az emberek. Felnőttek és gyerekek. És nagyszülők. És több ezer van belőlük. És ezek az ezrek elmentek. És gondolják át: haboznak szankciókat alkalmazni vagy nem? Haboznak átengedni a fegyvereket vagy sem? Haboznak kereskedni Oroszországgal vagy sem? Nincs idő habozni. Ideje dönteni” – szólította meg tegező formában az ukrán elnök Orbán Viktort.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Zelenszkij bízik Magyarország segítségére

 „Hiszünk önökben. Szükségünk van a támogatásukra. Hiszünk az embereikben. Hiszünk az Európai Unióban. És hiszünk abban, hogy a döntő pillanatban Németország is velünk lesz” – mondta Zelenszkij.

Reagált a Miniszterelnöki Sajtóiroda

„Orbán Viktor miniszterelnök elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az Európai Tanácsban Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit, mert azok ellentétesek hazánk érdekeivel” – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.

Orbán elutasítja a kéréseket

Havasi Bertalan szerint Ukrajna elnöke két dolgot kért Magyarországtól, illetve Orbán Viktor miniszterelnöktől. Az első, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és Magyarország ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába. Havasi Bertalan közölte: Orbán Viktor mindkét kérést elutasítja.

Magyarország segíti a menekülteket

A sajtófőnök szerint Magyarország segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik. Azt mondta, hogy csütörtökig már félmillió ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, és hazánk 2 milliárd forintnyi segélyt juttatott el Ukrajnába.

Szijjártó Péter is reagált

Az ukrán elnök követeléseire Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán reagált. Mint fogalmazott, megértik, hogy „Ukrajna elnökének Ukrajna és az ukrán emberek a legfontosabbak”. Azonban – mint írta – „nekünk viszont Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb”. 

Nem engedik át a fegyvereket

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ezért ezután sem engedjük át a fegyverszállítmányokat hazánk területén. Ezek a szállítmányok ugyanis megsemmisítendő katonai célpontot jelentenének, és mi nem vagyunk hajlandók kockára tenni a magyar emberek életét, biztonságát” – tette hozzá a miniszter. Hangsúlyozta továbbá: azt is meg fogják akadályozni, hogy a magyar emberek fizessék meg a háború árát.

Ellehetetlenítené a rezsicsökkentést

„Az Oroszországból származó földgáz- és kőolajszállítás leállítása hazánk energiaellátását lehetetlenítené el, egyúttal a rezsiköltségek drasztikus emelkedésével járna. Ezért továbbra sem támogatjuk a szankciók kiterjesztését az energiaszállításokra” – írta bejegyzésében Szijjártó Péter.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Zelenszkij Orbán Viktornak küldött üzenetét 10:08-tól tudod megnézni

Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor