Ne dőljön be a csalóknak! Ha csalóval találkozik, jelezze a rendőrségnek! Ezt kérte közösségi oldalán Szentendre Város Önkormányzata a népszámlálás kapcsán.

Ez tényleg így van?

„Tisztelt szentendrei lakosok! A népszámlálással kapcsolatban ti mit tudtok? A Püspökmajori lakótelepen megjelent egy férfi, járja a lépcsőházakat és azt mondta, hiába töltöttük ki az interneten az adatokat, akkor is be kell őt engedni, mert megbüntetnek százezer forintra. Ez tényleg így van?”  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Senkit sem kell beengedni – még

Senkit nem kell beengedni, aki a népszámlálásra hivatkozva a hétvégén be akar jutni a lakásokba. Ezért senkit nem fognak megbírságolni – érkezett a válasz.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Online kitöltési fázis

A népszámlálásnak jelenleg még az online önkitöltési fázisa zajlik. A határidő október 16-a, éjfél. A számlálóbiztosok október 17-én, hétfőtől indulnak el a címekre.

Ne hagyjuk félbe!

Az adatok szerint jó néhány háztartásban ugyan elkezdték a népszámlálási kérdéseket megválaszolni, de nem értek a végére, kitöltés közben mentették és visszazárták a kérdőívet. Fontos, hogy ezeket a kérdőíveket se felejtsék el, töltsék ki és küldjék be vasárnap éjfélig. A rendszer folyamatosan, napi 24 órában működik és fogadja a kérdőíveket. Sokan éltek is a lehetőséggel, hogy akár éjjel is megválaszolhatják a kérdéseket.

Csaknem 5 millió kérdőív érkezett be

A népszámlálás október elsejei indulásától péntek reggel 7:00 óráig 2,2 millió címről 4,7 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe. A népszámlálásban mintegy 5 millió cím érintett, vagyis eddig a címek 42,9 százalékáról beérkeztek a válaszok. Csaknem az összes magyarországi településről küldtek már kérdőívet, az érintett települések aránya eléri a 99,9 százalékot.

Pest megye a második helyen

A megyék közül Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb a kitöltési arány (48,8 százalék), a második Pest megye (47,0 százalék), míg a harmadik helyen Fejér megye (46,1 százalék) áll.

Érd a listavezető

A megyei jogú városok esetében arányaiban Érdről érkezett be eddig a legtöbb kitöltött kérdőív (a kitöltési arány 53,1 százalék), a második Székesfehérvár (52,6 százalék), a harmadik Veszprém (50,0 százalék).

Budapesten is komolyan veszik

Budapesten a kitöltési arány jelenleg 46,9 százalék. A fővárosi kerületek közül a 17. (56,3 százalék), a 16. (54,4 százalék), és a 4. kerület (53,9 százalék) áll az első három helyen – közölte a KSH.

Kik a számlálóbiztosok?

Hétfőtől számlálóbiztosok keresik fel azokat a címeket, ahonnan nem küldtek be kérdőíveket. A számlálóbiztosok hivatalos megbízólevéllel, igazolvánnyal, jelvénnyel rendelkeznek, tablettel veszik fel az adatokat. Mindenki más, aki a háztartásokba a népszámlálásra hivatkozva akar bejutni, valószínűleg nem tisztességes szándékú.

Válaszoljunk a kérdésekre!

A számlálóbiztos otthon kell, hogy találja a keresetteket. Válaszolni kell a kérdésekre, megvárni, míg rögzíti azokat. Az adatszolgáltatás kötelező, kibújni alóla nem érdemes, a kiróható bírság 200 ezer forint is lehet.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.