Hétfőn este hat órakor vették blokád alá a Vörösmarty téri Las Vegas Casino Tropicanát a Szikra Mozgalom aktivistái, hogy tiltakozzanak „a válságban is hasznot húzó elitek ellen, és hogy felhívják a figyelmet, a szerencsejátékkal megtermelt milliárdokat mi mindenre lehetne költeni az emberek megsegítése érdekében” – írja a Szikra Mozgalom.

„A válságok korát éljük”

„Magyarországon már megtanultuk, hogy a válságokban a gazdagok még gazdagabbak, a többiek még szegényebbek lesznek. Ennek kell véget vetni! A válságok korát éljük, erre kell felkészülnünk” – írta a közösségi oldalon a szervezet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

„Fizessenek a gazdagok”

Hozzátették, hogy „az egymást érő válságokban egyre nagyobb teher hárul a dolgozókra. Mi azt mondjuk, ennek a válságnak ne mi fizessük meg a költségét, hanem azok, akiknek van miből. Fizessenek a gazdagok, éljenek meg az emberek!”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Sárga csekkeket adtak át

A mozgalom tagjai minden fél órában sárga csekket nyújtott be a kormánynak, „amelyen a magyar nép követeli a kaszinóban a szűk elit számára megtermelt milliókat”.

A biztonsági őr lökdöste Jámbor Andrást

A békés demonstráció aztán egyszer csak dulakodásba torkollott, Jámbor Andrást és a mozgalom tagjait biztonsági őrök elkezdték agresszíven lökdösni. A tüntetést élőben közvetítették, amit itt lehet megnézni, a dulakodásról pedig külön videót tettek fel.

A videó a balhéról

Nem fizetnek különadót a kaszinós cégek

Furcsa, hogy a kaszinókat nem sújtja a különadó, pedig ha valahol, hát ott extra profit keletkezik – mondta Vadász Iván adószakértő korábban az ATV Híradóban. Úgy véli, a ma bejelentett 800 milliárd forintos különadót végső soron az emberek fizetik meg, hiszen az érintett cégek beépítik áraikba az elvont tételeket.

Torzító adóknak gondollja

Az adószakértő „torzító” adóknak tartja a különadókat, mert nem tudható, hogy az állam milyen szempontok szerint mutat rá egy terület nyereségességére. Hozzátette, hogy:

„Én nem hagytam volna ki”

„Nem lehet tudni, hogy milyen alapon válogatták össze ezeket a szektorokat, hiszen például ami nagyon szemet szúró, hogy a kaszinók kimaradtak. Hát, ha valahol lehet extraprofittal számolni, akkor a kaszinó cégeket én nem hagytam volna ki” – mondta.

Az állampolgárok fizetnek

Vadász Iván adószakértő májusban arra is emlékeztetett, hogy a különadókat valójában az állampolgárok fizetik, mert a cégek beépítik áraikba az elvonásaikat.

Üzletemberek működtetik

A kaszinókat korábban Szerencsejáték Zrt. működtethetett, azonban az állam átengedte üzletembereknek, előbb Andy Vanjának, majd több Fidesz-közeli üzletembernek, vidéken Szima Gábornak és Rákosfaly Zoltánnak (Borkai Zsolt győri ügyvéd ismerőse), a fővárosiakat Vajna után Garancsi Istvánnak és Szalay-Bobrovniczky Kristófnak (ő jelenleg a honvédelmi miniszter). A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.