Rendkívüli megszorításokra szorul a fővárosi vezetés, mert már a nyár közepére fizetésképtelenné válhat az önkormányzat. A jelenlegi adatok szerint júniusban 32,1, júliusban 52,6, augusztusban pedig 76,1 milliárd forint hiányozhat a főváros bankszámlájáról. Ha a 25 milliárd forintos mínuszt átlépik, nem tudják tovább finanszírozni a feladatokat, azaz csődbe jut Budapest.

Nem segít a kormány

Az elmúlt hetekben Kiss Ambrus több kormányzati szereplőnek is megmutatta az adatokat és előrejelzéseket. Azon kívül, hogy a főpolgármester-helyettes kapott egy pohár vizet a tárgyalásokon, állítása szerint nem sok sikerrel járt, a kormányzati szereplők semmilyen hajlandóságot nem mutattak a megoldásra.

Túlélőprogram készül

Karácsony Gergely ezért arra kérte Kisst, hogy állítson össze egy úgynevezett túlélőprogramot jövő hét közepére, hogy milyen lépésekkel tudná átvészelni a főváros a nyarat. Rendkívüli főpolgármesteri kabinetülést hívnak össze, és az áprilisi közgyűlésen – két hét múlva – már konkrét lépésekről dönthet a közgyűlés.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

„Túlélünk, ha beledöglünk is”

„Eddig minden erőnkkel óvtuk a budapestieket a válság és a kormányzati sarcpolitika következményeitől. De kormányzati elvonások miatt most Budapest finanszírozása veszélybe került. Mondtam már: túlélünk, ha beledöglünk is. Két dolog azonban biztos: a közszolgáltatások jelenlegi szintje marad, a béreket fizetni fogjuk” – írta csütörtök délután Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

Márciusban csőd-közelben

Volt olyan pillanat március közepén, amikor mínusz 19 milliárd forint volt a főváros bankszámláján. Ha még 6 milliárd forinttal kevesebb lett volna, akkor finanszírozási gondok léptek volna fel – írta meg a Telex.

148 milliárdot vettek el Budapesttől

Az elmúlt évek gazdasági adataiból kiderült: míg a működési bevételek szinte változatlanok 2019 óta, a kiadások évről évre drasztikusan nőttek az infláció, az energiaválság, a kamatkiadások és a kormányzati döntések miatt. A főváros számításai szerint a közvetlen kormányzati döntések 148 milliárd forintot vettek el Budapesttől.

Betett az iparűzési adó jogszabályi változása

Ebben benne van a szolidaritási hozzájárulás emelése, amely három év alatt 67,7 milliárd forintos kiadást jelentett Budapestnek. Az iparűzési adó jogszabályi környezetének megváltoztatása, majd a felezése pedig összesen 80,5 milliárd forinttal csökkentette a Fővárosi Önkormányzat bevételeit. „Ha ez a pénz most itt lenne, a Petőfi híd felújítását terveznénk” – mondta a főpolgármester-helyettes.

21 milliárd forinttal kell május végéig kihúzni

2023 első negyedévében 93,7 milliárd forintnyi bevétele volt a fővárosnak, és 72,4 milliárd kiadása. Kiss arról beszélt, hogy a jelenlegi 21,3 milliárd forintos egyenleggel kellene eljutnia a fővárosnak május 31-ig, amikor az iparűzési adó egy részét megkapja. A nagyobb tétel azonban csak szeptember 15-én érkezik meg.

Kezelni próbálják az energiaválságot

„Az energiaválságot becsúszó szereléssel próbáltuk meg kezelni. Tizenegyes nem lett belőle, de a labda legalább lassabban gurul a gólvonal fele” – fogalmazott a sajtótájékoztatón a főpolgármester-helyettes. A főváros vezetése már 2022 nyár elején elkezdett arról beszélni, hogy az energiaválságot kezelni kell, és nagy baj lesz. Sokan azzal támadták Karácsony Gergelyt akkor kormányzati oldalról, hogy miért akar beleszólni az emberek életébe.

Bevezették a Budapest-modellt

„Három hét alatt megváltozott a világ, de nekünk ez a három hét elegendő volt, hogy felkészüljünk valamilyen szinten” – folytatta Kiss. Bevezették az úgynevezett Budapest-modellt, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb energiafogyasztóknál (pl. közvilágítás, közösségi közlekedés, ivóvíz-szolgáltatás) napi áron szerzi be a Fővárosi Önkormányzat az áramot. „Ha ezt nem tettünk volna, akkor az első három havi adatok alapján 29 milliárd forinttal nagyobb lenne a kiadás” – jegyezte meg Kiss.

Életmentő spórolás

Ha ezt a 29 milliárd forintot nem sikerült volna megspórolni, a főpolgármester-helyettes szerint már ma sem lenne miről beszélni, mert csődbe jutott volna Budapest.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely. Fotó: