Hónapok óta dolgoznak a restaurátorok a Lánchíd hídfőit díszítő kőoroszlánokon egy újpesti műteremben. Az egyenként több, mint 10 tonnás oroszlánok alapanyaga az Érd melletti Sóskút kőbányáiból származik. A szobrok alapos ráncfelvarráson esnek át, és 2022 decemberére megszépülve térnek vissza a helyükre. Közben Karácsony Gergely speciális módszerrel fákat ültetett a pesti rakparton.

Megtisztítják az oroszlánok fogait is

Részletes terv alapján, aprólékosan dolgoznak a restaurátorok a Lánchíd oroszlánjainak felújításán. Mivel a mészkő a környezeti hatások miatt „elgipszesedik”, megköti a szennyeződéseket, a felszíne pedig elszíneződik, elsőként megtisztítják a szobrokat, az oroszlánok fogait is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vegyszeres pakolás

A tisztítás után vegyszeres pakolásokat tesznek azokra a felületekre, például a száj vagy a hajlatok környékére, ahol a környezeti szennyeződések még sötétebbé tették az oroszlánok felületét. Ezután újabb mosás és fertőtlenítés következik. A szakemberek azt is feltárják, hogy a szobrok hol tartalmaznak idegen anyagot, kőbetétet vagy egyéb korábbi pótlásokat. Ehhez kalapáccsal kell végigkopogtatniuk az oroszlánokat.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Különleges habarcs

A kisebb hibákat különleges habarccsal hozzák helyre. Már kiválasztották azt a kőkiegészítő anyagot, amely színében is illik az oroszlánokhoz. A letört elemeket kiegészítik, ehhez szükség szerint szénszálas illesztéseket készítenek, így javítják a kitört fogakat is.

Csak a meglévő fogakat szépítik meg

Fontos, hogy a restaurátorok csak olyan részeket pótolnak, amelyek korábban is bizonyíthatóan léteztek. Nem építenek be például olyan fogat, amely eredetileg nem volt a szobor része. A koncepcióhoz tartozik az is, hogy a szobrok felszínéről nem tüntetik el az idő valamennyi nyomát, megtartják például azokat az apró gödröcskéket, amelyek a mészkő felületén természetesen keletkeztek.

Szabadtéren töltik a telet

A pesti oroszlánok restaurálásán már a műteremben dolgoznak a szakemberek. Mivel a vizes technológiával elvégzett tisztítás folytatására tavasszal lesz újra lehetőség, a budai oroszlánok kint, szabadtéren töltik a telet.

Olyan nehéz, mint egy busz

A sóskúti mészkőből készült szobrokat több kőtömbből faragták, egy oroszlán három részből áll össze. Az elemek tömege egyenként 2,8 tonna, 5,5 tonna és 4,3 tonna. Egy kőoroszlán összesen tehát 12,6 tonna, vagyis valamelyest nehezebb, mint egy alacsonypadlós, városi autóbusz utasok nélkül.

Toronydaru kellett

A darabjaikra bontott pesti oroszlánokat augusztus elején, a budaiakat pedig szeptemberben szállították el a helyszínről, miután a kőelemeket egyesével, toronydaruval leemelték a háromméteres gránittalapzatukról. A Lánchíd felújítását idén tavasszal kezdte a kivitelezést elnyerő A-Híd Zrt. Hazánk egyik legfontosabb kulturális örökségének és jelképének korszerűsítése a tervek szerint 2023-ig tart.

Különleges ültetési technológia

Közben Karácsony Gergely hétfőn fákat ültetett a pesti alsó rakparton. A szeptember óta folyó előkészítő munkák után a 34 darab, három méter törzsmagasságú kocsányos tölgy közül 26 már a helyére is került. A korábbi tervek szerint dézsás fák kerültek volna ide, azonban sikerült megoldást találni arra, hogy korszerű ültetési technológiával talajkapcsolatos fák díszíthessék a megújuló rakpartot.

Faültetés a Duna-parton

Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

Sétálható Duna-part

„Betontenger helyett fát ültetünk és zöldfelületeket hozunk létre, ezt ígértük a kampányban és ezt tesszük a város élén is. December végétől sportolásra és kikapcsolódásra alkalmas, zöld sétánnyá válik a Kossuth tér és a Margit híd közötti szakasz, a kihasználatlan burkolt felületek megszüntetésével egybefüggően sétálhatóvá válik a Duna-part, közben pedig zajlik a pesti alsó rakpart további részeinek tervezése is.” – írta a főpolgármester a közösségi-oldalán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Restaurálják a Lánchíd oroszlánjait- Forrás: BKK