Eddig sem volt túl olcsó a Budapest tengerpartjaként hirdetett Lupa-strand, de 2023-tól még drágább lesz, ugyanis a budakalászi önkormányzat a közelmúltban úgy döntött, belépőjegyenként 200 forintos települési adót kell fizetniük a vendégeknek.

Célkeresztben az Omszk-tó és a Lupa-tó

A települési adó konkrétan azokat érinti, akik sport, rekreációs, turisztikai, illetve szabadidő eltöltése céljából keresik fel a Budakalász területén található tavakat, és ott valamelyik szolgáltatónál belépőjegyet váltanak. Ilyen tó csak kettő van Budakalászon: az Omszk, ahol tilos fürdeni, és a wakeboardosok használják, valamint a Lupa, ahol szintén sokáig nem lehetett fürdeni, de 2016-ban a Sziget Fesztivál alapítójaként ismert Gerendai Károly és a videotonos Lakatos Péter üzletember megnyitotta a Lupa Beachet.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Megszavazták az új adót

A budakalászi képviselő-testület november 30-án egyhangúlag megszavazta az új adót. Ez a javaslat a romló gazdasági körülményeket hivatott ellensúlyozni. Budakalászon idegenforgalmi adó korábban nem volt, a szálláshelyek kis száma ezt nem is indokolta. Az elmúlt években azonban jelentősen megnövekedett az önkormányzat illetékességi területére látogató úgynevezett ,,egynapos” turisták száma, akik szabadidejüket településünkön töltik.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Bevételt generálnak

„A rendelettervezet célja, hogy adózás alá vonja azon magánszemélyeket, akik településünkre látogatnak, és valamelyik vízparti szolgáltató egységnél belépőjegyet váltanak, vagy bérletet vásárolnak” – indokolta az adóztatást a jegyzőkönyv szerint Göbl Richárd (2011 Egyesület) polgármester.

Olaszországi példa

Az egynapos turisták megadóztatása az olaszországi Velencéből lehet ismerős, ott évek óta vita megy arról, hogy fizetős legyen-e a belépés a városba. Elvileg idén január 16-tól vezették volna be a 3 eurós látogatói díjat, de elhalasztották, mivel a város önkormányzata még nem fogadta el teljes egészében az ezzel kapcsolatos szabályozást – emlékeztetett rá a 444. hu cikke.

Példaértékű lehet

A 200 forint persze nem 3 euró, de országos szinten talán a Lupa-tó lesz az első strand, ahol a fürdőzők a belépőjegy mellett egy extra különadót is fizethetnek. Kóder György, a helyi Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke azt mondta: nem a Lupa Beach ellehetetlenítése a cél, hiszen Budakalász is érdekelt abban, hogy a helyi vállalkozások jól működjenek.

Nagy az infláció

Ellenben az infláció az önkormányzatokat is érinti, és a feladatok maradéktalan ellátásához szükséges kiegészítést évek óta kénytelenek saját forrásból, főképp adóbevételekből kigazdálkodni. A 200 forintos adót ő is az idegenforgalmihoz hasonlította, ami a balatoni településeken például éjszakánként 500 forint környékén van.

Gerendai előrelépést remél

„Megkerestük az önkormányzatot, és bízunk benne, hogy lesz az ügyben valamilyen előrelépés” – mondta lapnak Gerendai Károly, aki érthetően nem örül a különadónak, még ha azt nem is a cége, hanem a strandolók fogják fizetni. Az extra adó híre ugyanis elriaszthatja a vendégeket.

Veszteséges tervvel készülnek

Az üzletember szerint 2019-ig kiemelkedő eredménnyel zártak, árbevételük akkor 671 millió, a profit 12 millió forint volt. 2020-at már megérezték, akkor 603 millió forintos bevétellel és 10 millió forintos veszteséggel zártak, és 2023-ra is veszteséges üzleti tervvel készülnek.

80 ezer belépővel kalkulálnak

A legjobb években 150-170 ezer vendége volt a Lupának, ami a 200 forintos adóval számolva 30 milliót jelent. Idén egyelőre 80 ezer belépővel kalkulálnak. Gerendainak eredetileg nagy tervei voltak a helyszínen, például vízen álló bungalószállodát húzott volna fel, de ezek a beruházási tervek egyelőre fiókban maradnak. Azt mondja, örül, ha nem csődölnek be.

Drága mulatság

Az önkormányzatok egyébként szerte az országban emelték a különböző helyi adókat, mert az állami támogatás nem követi az energiaárak drasztikus emelkedését és az infláció mértékét. A fürdők és strandok eleve drágák, a Gellért és a Széchenyi árai például csaknem 33 százalékot emelkedtek 2023-ban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Kiemelt kép: a Lupa-tó strandja. Fotó: budakalasz.hu