Másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Buda-észak árvízvédelmi szakaszon Karácsony Gergely főpolgármester kedden délután – tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal a sajtót. Várhatóan csütörtökön tetőzik a Duna Budapestnél.

Megemelték az árvízvédelmi készültséget

Az ár- és belvízi védekezés fővárosi operatív feladatait ellátó Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. azért tett javaslatot az érintett szakaszon az árvízvédelmi készültség fokozatának emelésére, mert a vízállás kedden délután várhatóan eléri a II. fokozat elrendeléséhez szükséges szintet, valamint december 28-án hajnalig további áradás várható.

Operatív törzs

Tekintettel a II. fokozatú készültség elrendelésére, a Fővárosi Csatornázási Műveknél operatív törzs kezd működni. A budai és a pesti alsó rakpartot már hétfőn lezárták a gépjárműforgalom elől. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Elszállítják az autókat

A Fővárosi Önkormányzati Rendészet Igazgatóság (FÖRI) a lezárt alsó rakparton hagyott járművek üzembentartóival megpróbálta felvenni a kapcsolatot a gépjárműnyilvántartásba bejegyzett telefonos elérhetőségen. Ennek sikertelensége esetén a FÖRI a katasztrófavédelem segítségével a lezárt budai és pesti rakparton hagyott gépjárműveket biztonságos közterületi parkolóhelyre szállította. Az intézkedés a járművek épségének megóvása érdekében történt, azzal kapcsolatban a tulajdonosoknak nincs fizetési kötelezettsége – jelezte a Főpolgármesteri Hivatal.

Itt lehet megtalálni az autókat

Az elszállított autók üzembentartói a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központ 0-24 órában hívható 301-7500-ás telefonszámán, vagy a fori.hu/elszallitott-jarmuvek/ honlapon kaphatnak felvilágosítást járművük pontos elhelyezéséről.

Szilveszterig le lesz zárva

A jelenlegi előrejelzések alapján legkorábban december 30-án reggel nyithatják meg az alsó rakpartokat a gépjárműforgalom előtt, ennek pontos időpontjáról az árvízi helyzet alakulásának függvényében, később születik döntés.

Minden oké a fővárosi ivóvízellátással

A Fővárosi Csatornázási Művek és a Fővárosi Vízművek megtesz minden szükséges intézkedést, hogy Budapest vízellátásában és a szennyvíz-szolgáltatásban ne okozzon fennakadást az áradás.

Veszélyes a rakpart

A BRFK emlékeztetett arra, hogy az árvízveszély miatt lezárták a budai és a pesti – több helyen várhatóan kedden víz alá kerülő – alsó rakpartot a járműforgalom elől. Külön kiemelték, hogy a rakpartokon gyalogosok sem tartózkodhatnak, mert veszélyes. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a rakpart magasságát (645 centiméter) kedden napközben, délután éri el a Duna. Budapestnél kedden 10 órakor 636 centiméteres vízszintet mértek. A tetőzés csütörtök hajnalban, reggel várható 680 centiméter körüli értékkel. A számítások szerint pénteken kerülhet a vízállás a rakpart szintje alá.

Kiemelt kép: Lezárt rakpart Budapesten – Fotó: MTI/Ilyés Tibor