Keddtől hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos a tartós hőség miatt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a legmagasabb, harmadfokú intézkedés kedd 0 órától csütörtök éjfélig lesz érvényben. Karácsony Gergely főpolgármester utasítására a Főváros cégei mindent megtesznek, hogy enyhítsenek a fővárosiak hőségérzetén – írják a Városháza BudaPestkörnyéke.hu hírportál szerkesztőségének küldött közleményében.

Az egészséges embereket is megterheli

A tartós hőség különösen veszélyezteti a kisgyermekeket, az időseket, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, de az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat panaszokat, kellemetlen közérzetet – írják. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

11-15 óra mözött ne menjünk napra

Arra hívják fel a figyelmet, hogy aki teheti, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a napon, és mindenki védekezzen megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel a leégés ellen. Fontos odafigyelni a fokozott vízivásra. Szinte az egész országban extrém erősségű UV-sugárzás várható, ha tehetjük, kerüljük a tűző napfényt. Kedden és szerdán alig lesz felhő fölöttünk, a napos időben országszerte extrém erős lesz az UV-sugárzás, ami annyit jelent, hogy erőssége mindenhol meghaladja majd a 8-as fokozatotű – írja az Időkép.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Hűsítő szigetek a városban

Budapesten idén is hűsítő szigeteket állítanak fel június 18. és szeptember 15. között, melyek árnyékot nyújtanak az extrém hőség ellen. Továbbá a tavaly felállított 24 ivókút mellett még 11-el bővíti az ivókutak számát, ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat. Itt a főváros és az agglomeráció friss időjárás-előrejelzése!

Ez a helyzet most a belvárosban és ez a kilátás

BUDAPEST Belváros

Víznyerő pontok

A Városháza parkban már most is biztosítanak ivóvizet az arra közlekedőknek. A másik új víznyerő pont a pesti rakparton lesz, a Margit híd és Kossuth tér közötti, idén nyárra az autóforgalom elől elzárt, sétáló szakaszán. Az ivókutak pontos helyszíne ezen az online térképen érhető el.

Fokozott készenlét

Az FKF Nonprofit Zrt.-nél a tartós hőség miatt fokozott készenlét lép életbe, a locsolóautók a hőségriadó időszakában folyamatosan, kétszer tizenkétórás műszakban locsolják a budapesti közúthálózatot.

Enyhítik a hőséget

Az FKF az aszfaltra permetezett vízzel enyhíti a forróságot, a felhevült aszfaltot egy időre 6-8 fokkal hűtve le, továbbá leköti a port és a polleneket. A nappali műszakban az FKF 25 mosó gépe elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűti, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat. Ez által a célgépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat. 

Hétvégére vége lesz a kánikulának

Az előrejelzések szerint pénteken hidegfront érkezik, hétvégére 10-12 fokkal is visszaeshetnek a maximumok. Csütörtök lehet a hőhullám utolsó napja. A pénteken érkező hidegfront erős északnyugati széllel hozza meg a lehűlést. A friss modellfutások alapján zivatarokra is készülni kell, melyek főként péntek estétől egyre nagyobb számban pattanhatnak ki. A felfrissülés két hullámban érkezik, így szombaton pár fokkal a péntekinél is alacsonyabb csúcsértékeket mérhetünk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: Főpolgármesteri Hivatal