Fedák András r. törzsőrmester a Budapesti Rendőr-főkapitányság 14. Kerületi Rendőrkapitányságán szolgálatirányító parancsnok, aki folyékonyan beszél ukránul, ezért a menekültek segítése érdekében most rendszeresen lát el szolgálati feladatokat a fővárosi pályaudvarokon – ahova szabadidejében is ki szokott menni tolmácsolni. Vele készített most interjút a rendőrség, amit a police.hu oldalon osztottak meg.

Ukrajnában született

A törzsőrmester a felvételen arról beszél, hogy Ukrajnában, Kárpátalján született, ezért tud ukránul. 1998-ban költöztek át Magyarországra a szüleivel, de továbbra is beszéltek otthon ukránul, valamint az orosz nyelvet azt magától tanulta meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tolmácsolásban tud segíteni

Mivel a fiatal rendőr mind ukránul mind pedig oroszul beszél, ezért most a tolmácsolásban tud segédkezni, továbbá pedig a rendőri feladatait is el tudja látni. Fedák András azt is elmondta, a menekültek általában örülni szoktak, hogy olyasvalakivel beszélhetnek, aki szintén ukrán földről származik. Mint mondja, emiatt jobban megbíznak benne.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Szabadidejében is ki szokott járni

A rendőr azt is elárulta, hogy szabadidejében is ki szokott menni tolmácsolni, így próbál meg segíteni a háború elől menekülőknek.

Itt a törzsőrmesterrel készült interjú:

31 ukrán tolmács

A Budapesti Rendőr-főkapitányság 31 ukrán tolmáccsal áll megbízási jogviszonyban, emellett saját állományából szükség esetén angol nyelvű tolmácsokat biztosít.​

Az elmúlt napon is rengeteg menekült érkezett a fővárosba

A police.hu közlése szerint az elmúlt napon 1770 menekültet fogadtak a fővárosi pályaudvarokon. Mint írják azukraj nai háború elől 2022. március 19-én 1770 ember, köztük 548 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Napi szinten érkeznek a menekültek:

Sok köztük a gyermek

A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 89 ember, köztük 55 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Ebben segítenek a rendőrök

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fedák András r. törzsőrmester – Forrás: police.hu