Újabb lazítások lépnek életbe az iskolások és óvodások számára hétfőtől. A kormány felfrissebb rendelete szerint megszűnik a home office. Budapesten is sorra nyitnak a kulturális intézmények és a fürdők.

Újabb lazítás az iskolásoknak, óvodásoknak

Hétfőtől, azaz május 10-től, az óvodások és iskolások testnevelésóráit és szakköreit tarthatják sportlétesítményben, uszodában, edzőteremben, vagy akár jégpályán is – ezt is tartalmazza a csütörtök este megjelent Magyar Közlöny. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Visszatér a jelenléti oktatás

Május 10-én a nyitás következő fázisa keretében az általános iskola felső tagozatán és a középiskolákban, felnőttképzésben is visszatér a jelenléti oktatás, ezzel függ össze a sportlétesítmények használatának engedélyezése is.

Felsőoktatási intézmények

A felsőoktatási intézményekben „a rektora dönthet az  oktatás – így különösen a  hallgatók gyakorlati képzésének, valamint a tanulmányi és vizsgaszabályzat szerint hallgatói jelenlétet igénylő tudásmérésnek – személyes érintkezés mellett történő megszervezéséről, a szükséges védelmi intézkedések betartásával.”

Home office

Egy új kormányrendelet szerint a közigazgatásban megszűnik az otthoni munkavégzés. “a közigazgatásban elrendelt lakó-, illetve tartózkodási helyen történő munkavégzés – és a gazdaság szereplőinek felkérése, hogy törekedjenek az otthoni munkavégzés alkalmazására -, megszüntetésre kerül” – ezt mondja ki a csütörtök esti kormányrendelet.

Magánszektor

Továbbá a magánszektorban sem kell a munkáltatónak arra törekednie, hogy munkavállalói otthonról dolgozzanak. Véget ér „a  gazdaság szereplőinek felkérése, hogy törekedjenek az otthoni munkavégzés alkalmazására.”

Karanténkötelezettség

Valamint arról is rendelkezik a kormány, hogy a koronavírus ellen védett személy felügyelete alatt álló tizennyolcadik életévüket be nem töltöttek karanténkötelezettség nélkül térhetnek haza Magyarország területére.

Fővárosi nyitás

Budapesten is megkezdődött a nyitás. Múlt szombaton megnyílt a Fővárosi Állat- és Növénykert, a budapesti fürdők közül hat, az első lépcsőben a Széchenyi, a Gellért, a Rudas, a Lukács, a Paskál és a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő. Ezen a hétvégén több mint 2 ezer látogató volt a budapesti gyógyfürdőkben.


Újabb fürdők nyitnak meg

Gy. Németh Erzsébet csütörtökön elmondta, hogy pünkösdi nyitásra készül a Palatinus és a Pesterzsébeti fürdő, június elejétől fogad vendégeket a Dandár fürdő, valamint a Római strand és Pünkösdfürdő. Megnyitottak a budapesti mozik is.

Színházak

A fővárosi színházak közül először a szabadtéri teátrumok várják a látogatókat: a Városmajori Szabadtéri Színpad június 2-án, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad június 3-án nyit.

Múzeumok

A múzeumok közül elsőként a szabadtéri Aquincumi Múzeum nyit meg a hétvégén, de fokozatosan megnyílnak a főváros galériái és kiállítóterei is.

Városházi esték

Gy. Németh Erzsébet elmondta: Városházi esték címmel rendezvénysorozatot indít a Fővárosi Önkormányzat, szabadtéri helyszínt biztosítva a fővárosi társulatoknak és produkcióknak ezen a nyáron. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció