Fontos bejelentést tett az operatív törzs vasárnap délután az esti tűzijáték lebonyolításával kapcsolatban.

Semmi nem veszélyezteti

Az operatív törzs legutóbbi helyzetjelentése alapján az esti tűzijáték biztonságos megrendezését semmi nem veszélyezteti – írta a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője a Facebook-oldalán vasárnap délután. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hatalmas az érdeklődés

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár közölte, hogy továbbra is zavartalanul zajlanak a Szent István Nap eseményei, a központi rendezvénysorozat helyszínein pedig hatalmas az érdeklődés.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Grandiózus lesz

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy Tűz és fények játéka részeként 34 ezer pirotechnikai effekt, grandiózus fényjáték, épületfestés, tűz alkotta úszó virágszőnyeg, lézershow és több száz drón óraműpontos repülése lesz látható vasárnap este a fővárosban. Az idei drón show különlegessége az lesz, hogy két helyszínen összesen 896 drón repül majd a magasba. Különféle alakzatokat formálnak majd a magyar történelem jelképeiből. 

Flottákban repülnek

A drónok két szakaszban fognak repülni: az első flottában 152 darab, míg a másodikban 296 darab drón kapott helyett, amelyek repülési időtartama 2 óra 50 perc és 1 óra 35 perc lesz. A drónok a Duna fölötti égbolton 285 méteres magasságig repülnek majd fel. A létrehozott alakzatok szélessége 106 és 264 méter között váltakozik, legalacsonyabb pontjukon pedig 77 méterig süllyednek.

Szinkronban lesznek

A drónbemutató két helyszínén, a Parlament és a Petőfi híd fölött szinkronban zajlik majd, így a látogatók Budapest számos pontjáról láthatják az előadást. A nézők biztonságát 130 méter hosszú drónháló garantálja a Petőfi hídnál.

Több helyszínről

Az idei tűzijáték nagyjából 40 ezer darab pirotechnikai effektből áll majd, amiket több helyszínről lőnek fel. 50 pirotechnikus irányításával telepítik a tűzijátékot 7 bárkára, 65 pontonra, valamint az Erzsébet hídra és a Szabadság hídra. Az idei látványosság a Margit hídtól a Petőfi hídig tart a Duna fölött, mintegy 4,5 km hosszan.

Tömeg várható a hidakon és a rakpartokon

Vasárnap este a legtöbben minden bizonnyal a Margit hídon, a Lánchídon és a Petőfi hídon lesznek majd, de hasonlóan nagy tömeg várható a rakpartokon is. A Szent István Nap szervezői ezenkívül öt helyszínt ajánlanak a tűzijáték-figyelők figyelmébe.

Ahonnan érdemes nézni

A belvárosból gyorsan és könnyen megközelíthető a Gül Baba türbéje, ahonnan mind a Dunára, mind a városra szinte lélegzetelállító panoráma nyílik. A Gellért-hegy is hasonlóan jó célpont lehet, azon belül is a Filozófusok kertje, ahol hangulatos élő zene is emeli az este és a tűzijáték fényét.

Mehetünk még távolabb is

A pesti oldalról a szervezők a Bálna és a Petőfi híd közti parkos területet, a Nehru partot ajánlják. De mehetünk valamivel kijjebb is: kiváló helyszín lehet a svábhegyi Széchenyi-emlékmű és -kilátó vagy az onnan csak karnyújtásnyira található Sas-hegyi Látogatóközpont, amit ezen az estén kizárólag a fogyatékossággal élők és kísérőik látogathatnak, előzetes regisztrációt követően.

Remek a kilátás

A budai hegyeknél maradva hasonlóan remek lesz a kilátás a János-hegyi Erzsébet-kilátóból és a hármashatár-hegyi gömbkilátóból is. További remek kilátó-pont lehet a Halászbástya, a budai Vár Pest felé néző oldala, valamint a Vár alatt a Várkert Bazár. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: vasárnap 21 órakor kezdődik a tűzijáték Budapesten. Fotó: archív